Политици се надцакват с декларации за Украйна, позиция на парламента няма

Идеята за обща консенсусна позиция на българския парламент по кризата в Украйна е пред провал, след като партиите започнаха да се надцакват с проектодекларации. Докато в Украйна привържениците на опозицията продължават четвърти ден протестите срещу фалшификацията на президентските избори, българските депутати втори ден не могат да се разберат каква позиция да заемат.

Първоначалната инициатива за подобен документ дойде от Демократи за силна България (ДСБ), които във вторник внесоха проект в Народното събрание. В текста се посочва, че българският парламент се солидаризира с оценката на ЕС, САЩ, НАТО и ОССЕ за масови нарушения на изборите в Украйна и че те са нелегитимни. ДСБ настояха българските депутати да се присъединят към призива на ЕС за преразглеждане на изборните резултати от преведения в неделя втори тур на изборите.

Първоначално проектът на ДСБ бе подкрепен от всички парламентарни сили, включително управляващите от НДСВ и ДПС, както и от БСП. На консултациите в сряда обаче НДСВ се появи със свой проект, подаден от Външно министерство, който е абсолютно неутрален, с констатации за случващото се в страната и без политическа оценка за събитията.

ДСБ, СДС и БЗНС отказаха да подкрепят подобен текст и възнегодуваха срещу отлагането на гласуването за четвъртък. По време на самите консултации представителят на СДС Николай Младенов не е възразил срещу варианта на управляващите. Също той обаче в петък внесе свой проект, който дублира варианта на ДСБ, но с добавката, че парламентът не приема обявените резултати от президентските избори.

Това е най- новата позиция на САЩ и ЕС, които реагираха на обявените късно в сряда окончателни резултати от изборите в Украйна, според които печели проруският кандидат Виктор Янукович.

Младенов мотивира алтернативния проект с обяснението, че вариантът на НДСВ не изразява ясно и категорично становище и цели България да избегне заемането на ясна позиция.

Николай Младенов не отговори защо внасят своя декларация, която почти не се различава от тази на ДСБ.

Текстът на СДС бе подкрепен от нововремци.

Председателят на ПГ на ОДС Екатерина Михайлова заяви пред журналисти, че СДС излишно са изплагиатствали текста на ДСБ, като са могли към вече представения да добавят новата си формулировка.

Интересите на България и интересите на НАТО и ЕС

Шефът на парламентарната външна комисия Венко Александров (НДСВ) изрази надежда политическите сили да стигнат до общо становище, "което да е балансирано и да отговаря на интересите както на България, така и на ЕС и на НАТО". Той не уточни защо, според него, България като член на НАТО и скорошен член на ЕС има по-различни интереси от тези две организации. В момента международните интереси по темата Украйна са пределно ясни - от едната страна е Западът, от другата е Русия, която всячески се опитва да задържи Киев в орбитата си.

Пред репортери Александров изрази тревога от събитията в Украйна. "Не смятам обаче, че трябва много активно да се намесваме като чужда страна все пак", добави той. По думите му не е редно от България да се "вдигат лозунги". Украинците и избирателната комисия трябва да решат и ако преценят, че изборите са нелегитимни, да се проведат нови, посочи Александров.

Агов: Проектът на НДСВ е плод на конюнктурните интереси на Паси

Коментирайки предложението на ДСБ за необходимостта българския парламент да излезе с категорична позиция за Украйна, заместник - председателят на парламента Асен Агов обясни, че България е пряко заинтересована от разрешаването на кризисната ситуация в Украйна, тъй като е наша съседка, и възстановяването на демократичните ценности там е задължителна предпоставка за сигурността на страната.

Като председател в момента на ОССЕ, която констатира нарушения на изборите в Украйна, България трябва да заеме категорична позиция. "Деликатен тон в подобна ситуация няма място при такова нагло нарушаване на човешките права, за каквото става дума в Украйна", каза Агов.

Той коментира текста на НДСВ, който бил наложен от МВнР и е плод на конюнктурните интереси на Соломон Паси като председател на ОССЕ. Този текст издава политическо малодушие и е в дълбок дисонанс с позицията на съюзниците, изтъкна Агов.

В същото време бе съобщено, че ръководството на Народното събрание, председателите на парламентарни групи и депутати ще се срещнат в петък с украинския политик Борис Тарасюк - представител на опозиционния кандидат президент Виктор Юшченко. Зам.-председателят на СДС Николай Младенов каза, че Тарасюк пристига по покана на неговата партия, с която ще бъде проведена отделна среща.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?