Политици се ядосаха на публикуването на стенограмата, разтърсила МВР

Политици се ядосаха на публикуването на стенограмата, разтърсила МВР

Политици не си сдържаха яда от публикуването на стенограмата от заседанието на вътрешната комисия на парламента, провело се на 26 март, на което бе изслушан бившият директор на ГДБОП Ваньо Танов по твърдението му за връзки на висшите кръгове от МВР с организираната престъпност.

Стенограмата от заседанието, от което излязоха скандални факти и твърдения, бе отпечатана във в. “Капитал” в събота и огласяването ѝ предизвика болезнената реакция на депутати, които са участвали в споменатото заседание.

Чуха се и мнения, че от издателите на вестника трябва да се потърси отговорност, независимо, че стенограмата няма гриф “секретно”. Информацията в нея обаче, макар и на места “чувствителна”, по думите на редакторите на вестника, не е класифицирана и обществото има право да знае за какво точно става дума отвъд публичния скандал, разтърсващ държавата в последните седмици.

“Публикуваната стенограма от вътрешната комисия е копирана от екземплярите, връчени на МВР, ДАНС или прокуратурата”, коментира в неделя председателят на вътрешната комисия Минчо Спасов (НДСВ), който впрочем пръв изнесе факта на срещата на вътрешния министър Румен Петков с дупнишките бизнесмени и “оперативно интересни лица” братя Галеви. От него тръгна и фразата, че в стенограмата има достатъчно факти, които биха заинтересували прокуратурата.

Той бе обиден не толкова от факта на публикуването на стенограмата, а от това, че и от парламента можело да изтича информация, както това става от МВР.

“Единственият смисъл в изнасянето на тази стенограма е злепоставяне на парламентарната комисия като орган, от който също изтича информация”, заяви Спасов, но все пак направи уточнението, че според него, изнасянето на стенограмата не е станало от депутат, а от някоя от трите институции, където тя е била изпратена – МВР, ДАНС или прокуратурата.

Според бившия шеф на ГДБОП Ваньо Танов дълг е това, което се случва в МВР, да стане достояние на хората. Пред БНР в неделя бившият генерал от структурите на МВР, който допринесе да тръгне земетръса в силовото ведомство, заяви, че почти е убеден, че стенограмата е излязла от МВР, “защото за годините ми в това министерство, съм виждал подобни случаи”.

“Публикуването на стенограмата от изслушването на ген. Ваньо Танов цели увеличаване на истерията и за мен е безпредметно тя да се използва във вестник”, каза пред БНР депутатът от Коалиция за България Татяна Дончева. По думите ѝ вътрешната комисия при това изслушване е била коректна, на заседанието са присъствали представители на всички политически сили, включително и такива, които не са представени в комисията.

Споделяне
Още по темата
Още от България