Политиците и обществото в огледалото на смазания протест

Политиците и обществото в огледалото на смазания протест
След предварително нарочения за "ненужен", "яхнат" и "компрометиран" граждански протест на 14 януари, който впоследствие бе буквално окървавен заради насилственото му разпръскване от полицията, предизвикана от очевидни провокатори, анализатори заявиха, че от така развилия се сценарий печеливши няма.

Разминават се мненията дали протестът е дело на лумпени или неговото компрометиране е "грижливо подготвено", както и има ли условия гражданското недоволство да ескалира.

Има ли печеливши и губещи

Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" коментира пред Mediapool, че е загубило цялото българско общество, защото не са формулирани и поставени важни въпроси, които засягат мнозинството от гражданите в страната.

"Загубиха управляващите, защото се показаха неспособни да приемат предизвикателствата на протеста. Загуби обаче и опозицията, защото, вместо да оглави и канализира протеста, застана някак плахо отстрани и не попречи той дирижирано да бъде подменен и трансформиран от протест чрез искания в протест чрез насилие. Случилото се няма нито общо нито със замисъла на протеста, нито с правото на хората да изразяват недоволството си от властта. Спонтанните граждански искания трябваше да намерят своята политическа форма и израз", заяви Боряна Димитрова.

"По начална интуиция смятам, че нито опозицията, нито управляващите трупат точки от това. Разбира се, в загубата не всички губят равномерно. Но като цяло недоверието към всички партии и политици ще се увеличи, няма да намалее", прогнозира близкият до БСП социолог Юри Асланов.

Според Живко Георгиев от ББСС "Галъп" "губи гражданската инициатива, губи гражданския порив, губят и всички политически сили, както тези, които се надяваха да извлекат дивиденти от протеста, така и всички останали".

Той смята, че за пореден път е демонстриран сериозен дефицит на "гражданска и демократична култура".

Според социолога Антоний Гълъбов част от управляващото мнозинство изглежда, е удържало някаква минимална победа.

Неговият колега Димитър Димитров е на мнение, че ако и следващите протести завършат по този начин - със смазване на присъстващите от полицията, "на първо четене" тройната коалиция ще излезе печеливша.

"Това обаче ще е малка пирова победа, защото в крайна сметка няма как със смазване на протести да спечелят изборите", каза той.

Неадекватна реакция на управляващите

Според Боряна Димитрова реакцията на управляващите е показала страх, нервност, паника, "избирателност” в действията срещу протестиращите. "Не бих могла да нарека това адекватна реакция. За мен най-опасното е друго - преместването на фокуса на общественото внимание върху откровено провокаторски групи, които едва ли случайно са се озовали на мястото на протеста. Този въпрос се нуждае от внимателно разнищване, защото, ако не бъде изяснен, властта ще си създаде не само алиби, но и удобна формула за смазване на всички бъдещи протести", смята още Димитрова.

Според Гълъбов сме станали свидетели на поредното неадекватно действие от страна на управляващите, което е задълбочило противопоставянето.

"Цялостната реакция на управляващите бе неадекватна. Тя започна много преди да са се случили протестите. От понеделник в медиите бяха преекспонирани всички възможни сценарии. От вчера се появи стандартната версия, позната ни от 1997 г., за платените участници, пияните, дрогираните. Целият арсенал на онази пропаганда, която тогава се опита да омаловажи сериозността на протестите. ...", каза още той.

Гълъбов коментира още, че има много дълбока криза на доверие към институциите и липса на диалог и от страна на управляващите, и от страна на част от протестиращите групи.

Тези мнения обаче не се споделят от Асланов, който е и член на Висшия съвет на БСП. Асланов смята, че организаторите на протеста могат да бъдат упрекнати, че не са предвидили такъв сценарий и не са го предотвратили.

"Това, между впрочем, се случва навсякъде. Във всяка една държава има такива групи и полицията действа по същия начин срещу тях", коментира още Асланов.

Задават ли се още протести?

Според Румяна Бъчварова, шеф на социологическата агенция "Маркет Линкс", в следващите няколко дни ще се види дали този протест е отпушване на ескалиралото напрежение или стимул за натрупване на още напрежение. Според нея протестът не трябва да се омаловажава и пренебрегва, защото очевидно има натрупано обществено недоволство.

"Управляващите със сигурност се страхуват от подобен род прояви и протестите могат да доведат до някакви последици, ако се разраснат и развият", коментира още Бъчварова.

Боряна Димитрова също смята, че могат да се очакват още протести в две посоки.

"От една страна, протести на определени професионални общности, за които вече са направени ясни заявки. Но независимо от днешния резултат, можем да очакваме протести и на по-широки граждански групи, които няма да имат гилдиен характер, а ще засягат отношението власт-граждани и правото на гражданите да отстояват своите искания към властта", допълни още тя.

Живко Георгиев и Юрий Асланов не споделят това.

"Като цяло социално напрежение няма. Няма причини, няма и симптоми за това", коментира Асланов.

Според него след протеста на 14 януари, обществото ще оттегли подкрепата си към подобен род действия заради отблъскващите прояви на насилие.

"Така че, протестиращите ще останат някаква изолирана група, срещу която недоволството и негодуванието ще расте. Възможно е да сме свидетели на още такива ексцесии, но те ще са без значение за политическия живот", каза още той.

Живко Георгиев също смята, че няма потенциал протестите да продължат и към тях да се привлекат повече граждани.

"Организаторите на протеста демонстрираха гражданска и политическа неопитност. Тук се допусна една разнородност, в която всеки един български гражданин ще открие групи, към които има симпатии и иска да подкрепи. Има обаче и такива, с които никой не би желал да стои на една маса, с които диалогът е невъзможен", допълни Георгиев.

Според него е "странно и инфантилно", че на някой му е хрумнало да обедини тези групи.

"Отзвукът на събитията ще мобилизира както други искания, така и относително по-голяма подкрепа за тези, които са вече в публичното пространство", прогнозира Гълъбов.

"Очаквам не толкова по - продължителни, колкото по-масови и радикални протести. Управляващите не са способни да управляват такъв тип кризи. Единствената възможна демократична реакция е разширяването на пространството за граждански диалог", коментира той.

Димитър Димитров смята, че в протеста има нещо "фундаментално сбъркано".

"Това, за което трябва да се протестира, е безхаберието на управляващите, за това, че един господин, няма значение какъв е той, може да приватизира едно предприятие като Пловдивския панаир чрез една банална схема. Всички да гледат отстрани, да съществува решение на НС за забранителен списък и това да няма значение", коментира Димитров.

"Трябва да се протестира срещу лъжата и лицемерието, тъй като това управление е една голяма машинация и измама", каза още той.

Споделяне

Още от България