Политиците или военните имат думата за мисията в Кербала

Шефът на комисията по външна политика, отбрана и сигурност се обяви против създаването на независима парламентарна комисия, която да изясни причините за трагичния инцидент в Кербала от 27 декември, когато пет български военнослужещи загинаха, а 26 бяха ранени.

Венко Александров от НДСВ не успя да посочи и кога ще заседава оглавявана от него комисия във връзка с атентата, като изтъкна, че "много депутати са в чужбина".

В интервю за БНР Венко Александров посочи, че е работа на военните, а не на политиците, да преценят какви допълнителни мерки за сигурността на контингента ни в Кербала трябва да бъдат взети и въобще как да продължи мисията.

"Напротив, работа на политиците е да вземат решения свързани с тези теми, а не на военните, тъй като тук се изпълняват преди всички политически задачи. Тази мисия е свързана с политически цели", заяви пред Mediapool депутатът от ОДС Димитър Абаджиев, зам.- председател на външната комисия.

"Колебанието на правителството и на управляващото мнозинство - ето, примера с несвикването на комисията - отвориха възможност да се води друг дебат, в който се поставя под съмнение въобще участието ни в тази мисия, смисъла на антитерористичната коалиция. За съжаление, тази празнота доведе до такива позиции и те се чуват много повече, отколкото градивни мнения за смисъла на българското участие. Това е нормална последица от колебанието на правителството", посочи Димитър Абаджиев.

Лявата опозиция също настоява за отчет и дебат в парламента

Говорителят на БСП Ангел Найденов също обяви, че парламентарната група на левицата ще настоява заседанието на парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност да се проведе възможно най-скоро, преди началото на сесията на Народното събрание и преди заминаването на втория български батальон за Кербала.

Левицата иска още в първия работен ден на парламента премиерът Симеон Сакскобургготски да представи подробен анализ и информация с оценка за ситуацията в Кербала, за подготовката на втория български батальон и всички въпроси, свързани с необходимостта от преразглеждане на военно-техническите експертизи и оценките на Генералния щаб на министерството на отбраната.

още

По повод обявеното вече от президента свикване на Върховното главно командване, което да обсъди дейността на българските контингенти зад граница, депутатът от ОДС заяви: "За мен е важно да се проведе първо дебат в парламента, преди да се води в която и да е друга институция. Истинския дебат може да бъде само в Народното събрание, там могат да се чуят и възможно най-много мнения".

Освен това съгласно конституцията парламентът е първата посочена институция с отговорности по отбраната и въоръжените сили на страната.

Според Венко Александров обаче, комисията по външна политика, отбрана и сигурност ще заседава след 8 януари - деня, в който президентът свика военното командване.

По повод настояването на депутати от опозицията и експерти за създаване на специална комисия, която да разследва атентата срещу българите в Кербала, Венко Александров изрази личното си мнение:

"Аз мисля, че не би следвало да се правят допълнително неща и да се набъркват хора, които не са съпричастни към това. Има си Генерален щаб, има си командване, които са на много високо ниво, и службите, които работят, така че допълнително набъркване на хора... Има една много хубава поговорка: "Много баби - хилаво дете"".

Венко Александров не се ангажира и с мнение дали ще има пленарно заседание на парламента за инцидента в Кербала.

Той заяви, че още не е получил доклада на комисията на военното министерство и Генералния щаб, но се е виждал с началника на Генщаба ген. Никола Колев и предстои да се срещне с министъра на отбраната Николай Свинаров.

Димитър Абаджиев смята, че е нормално да се появят всякакви спекулации, като тази за "сделка" между полското командване в Кербала с иракчаните за атентата срещу българските военнослужещи, "след като нямаме възможност да чуем какво се е случило, да зададем въпроси на Генералния щаб, на министерство на отбраната".

Всякакви спекулации може да има, затова настоявам за парламентарен дебат, възможно най-скоро, добави Абаджиев.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?