Политиците използваха ДАНС като "арменския поп"

Основният проблем на ДАНС досега бе, че и политиците, и бизнеса я използваха като "арменския поп", коментира пред Mediapool експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов. Според него основните проблеми при функционирането на службата досега са прекомерното натоварване с несвойствени функции, липсата на експертен капацитет и публична отчетност.

"При липсата на официален доклад, това, което знаем от докладите, е изтеклото в медиите. Според мен основният проблем на ДАНС е, че политиците я използваха като арменския поп. Каквото и където да стане, каквито и проблеми и да има, се пращаше ДАНС", заяви Безлов. По думите му службата е използвана досега като плашило при разчистване на сметки между политици и бизнесмени.

Това е довело до ситуация, в която ДАНС е започнала да се занимава със "смешни неща и слухове".

"ДАНС няма капацитета да е компетентна в толкова много области. Основният проблем е в експертността на нейните служителите. Събираха се някакви хора от много различни институции, изсипвани в някаква черна кутия и се каза, че така ще се решат всички проблеми", коментира още Безлов. Той подчерта, че в службата е нужно назначаването на повече експерти в областта на финансите и икономиката.

Според него оставката на председателя Петко Сертов може да е обект на множество спекулации, но новият премиер е нямало как да го остави на поста при положение, че той е бил в екипа на Сергей Станишев.

"От друга страна, имаше много международни сигнали, в които чужди служби заявяват, че имат проблем с информацията, поискана от ДАНС. След това започнаха да излизат различни факти около различни служители в ДАНС. При това положение един известен представител на чужда служба буквално заяви: "Защо да му давам информация при положение, че той я използва за консултантския си бизнес", съобщи експертът от ЦИД.

Според изпълнителния директор на "Риск монитор" Стефан Попов оставката на Петко Сертов е и политическа смяна, и нужна стъпка от гледна точка на намеренията на новата власт.

"След толкова критики към ДАНС не беше реалистично Сертов да запази поста си. При една добре функционираща институционална система на държавата, ДАНС би стояла достатъчно далеч от политическите конфликти на държавата и би си изпълнявала специфичния мандат," посочи той пред БНР.

Стефан Попов отбеляза, че ДАНС е създадена като хибрид на три групи функции - разузнавателни, полицейски и следствени, като всяка от тях е пратена съм различни дялове на властта.

По думите му структурата на ДАНС е много сериозна недомислица. Дори и само да четем закона, по него се разчита изключителна нефункционална институционална структура",

Депутатът от ГЕРБ Иван Иванов от своя страна отчете като проблем скандалите с подслушванията на телефоните на политици и журналисти. Според него това е бил първият удар върху репутацията ДАНС, а след това агенцията е била използвана "като рефер в разчистването на сметки между БСП и ДПС".

Той повтори тезата на неговата партия, че спецагенцията трябва да се занимава преди всичко с контраразузнаване, а не с криминални разследвания, което е задължение на МВР.

Иванов коментира, че тройната коалиция носи вина за това, че ДАНС се поддава на  политически натиск. "ДАНС беше употребена във вътрешнопартийна конфронтация и уреждане на личности и партийни течения", заяви той.

Бившият главен секретар на МВР Илия Илиев също заяви, че от агенцията трябва да обяснят какво точно са направили за последната година и половина. Според него ДАНС трябва да бъде запазена и да се занимава с противодействието на икономическата престъпност и да се даде право на служителите да извършват арести.

"В момента ДАНС е механичен сбор от служби. Има уникалната възможност да бъдат структурирани ДАНС и МВР така, че да се търси ефективен резултат и да се търси екипност в работата", каза Илиев.

Бившият полицай номер едно заяви, че ако всички правомощия на ДАНС бъдат прехвърлени в ГДБОП, това ще доведе до увеличаване на корупционния натиск върху само една структура.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?