Политиците масово срещу забраната да се публикуват данни от екзит пол в изборния ден

Радев смята, че така се отваря "възможност за манипулация", а Борисов я смята за лицемерна

Политиците масово срещу забраната да се публикуват данни от екзит пол в изборния ден

Политиците масово се обявиха срещу забраната медиите да съобщават резултати от екзит пол в изборния ден. Президентът Румен Радев смята, че тя "отваря още една възможност за манипулация“, а премиерът Бойко Борисов я определи за "лицемерна".

Въпреки обещанията на ГЕРБ, че забраната ще бъде отменена, в последния момент при гласуването на Изборния кодекс тя остана и дори беше разширена.

Сега обаче политиците смятат, че това не е било правилно. Никой обаче не поема отговорност за решението си в пленарна зала. То е билo приетo с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти".

Борисов иска медиите да разкриват лъжливите агенции

"Лицемерие е да не се публикуват екзитполове в изборния ден. Честността е най-важното нещо, хубаво е да има резултати", коментира Борисов, след като гласува в неделя.

Освен това той призова медиите да пишат коя социологическа агенция дава лъжливи данни.

"Не само, че трябва да ги публикуват, а трябва всяка една агенция, която е лъгала през този месец, като излязат резултатите, медиите да пишат коя от тях не е познала резултатите или е давала лъжливи надежди или преднина на еди кой си. Трябва да има справедливост, не може да се лъже така безогледно и да се взимат огромни пари оттук-оттам, за да внушават нещо по време на кампанията", каза Борисов.

Той сподели, че през днешния изборен ден не следи данните на агенцията и е забранил да му се казват.

"Като мине 20.00 часа, първо трябва да се види къде какво е по градовете и селата, възрастовите граници, да си направят партиите изводите, за да си продължат реформите в партиите. Ако има отговорни политически лидери, вляво, вдясно, в центъра, вторник почват финалните разговори за важните постове в ЕС, структуриране на мнозинства. Къде ще се включат тези, които отиват от България, къде България ще има полза? Толкова много работа има“, коментира премиерът.

Председателят на парламента Цвета Караянчева каза, че подкрепя публикуването на екзит пол в изборния ден.

"Говоря от лично мое лице, защото гражданите трябва да бъдат информирани", каза Караянчева.

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов предложи забраната да отпадне, но частично. Според него обаче това трябва да стане след 12 или 14 часа.

"С отпадането на забраната ще се стимулира да гласува този, който види, че кандидатът му води, както и този, който види, че неговият избор изостава", посочи Каракачанов. 

Цацаров: Излишно е да лицемерничим

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира от своя страна, че едва ли статистиката в деня на вота ще повлияе в последния момент на избирателя.

"Излишно е да лицемерничим. Убеден съм, че 99% от хората като мен идват да гласуват с ясно решение. И съм сигурен, че тези, които отидат до урните, не се интересуват от оцветените колонки. Хората мислят и не бива да ги подценяваме", посочи Цацаров, цитиран от "24 часа".

"Гледам на това като на законова разпоредба, която трябва да се спазва. Дали обаче следва или не - практиката е показала, че ако се отворят интернет страниците на различни издания, под една или друга форма - кулинарни рецепти, природни и исторически забележителности, т.е. под всякаква скрита форма съответните прогнози се публикуват", допълни той.

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още по темата

Още от Евроизбори 2019

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?