Вицепрезидентът Маргарита Попова:

Политиците на високо ниво се самозабравиха – интересуват ги пари и власт

"Дали конкуренцията и пазарът решават всичко?"

Маргарита Попова, сн, БГНЕС

олитиците на високо ниво доста се самозабравиха отдавна. Говорят за власт и за печалби. Интересуват ги преди всичко парите и властта. Решиха, че не е нужно да работят близко със синдикатите, решиха че могат да ги уведомяват "в крачка" или впоследствие за възникващите проблеми, а не да ги търсят като техни партньори, с които предварително да обсъждат всички проблеми". Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова в четвъртък пред Конференцията  на жените-транспортни работници от цял свят.

"Политиците не са честни към обществото", посочи Попова.

Според нея никой от тях не е честен и не дръзва да излезе и да каже, всъщност, кое докара тази тежка криза.

 

ова, че загубихме нравите си, занемарихме морала си, и най-вече това, че решихме с лека ръка да неглижираме закона, да престъпваме закона, в който трябва да има морал", добави Попова.

 

"Десетилетия наред ни убеждаваха, че живеем в добър свят, в който конкуренцията и пазарът решават всичко. Днес обаче сме озадачени и немалко разтревожени... Дали конкуренцията и пазарът решават всичко, дали капитализмът и говоренето за демократични ценности и за права на човека сами по себе си могат да решат проблемите, които ни затрупаха днес, да не говорим за това, което се случи от 2008 г. насам", попита Попова.


"Наред с устрема към печалба и власт, трябва да се мисли и за поколенията. За децата, които създаваме и възпитаваме, трябва да се мисли за човека, за морала и за нравите. В целия свят бушува тежка криза, казваме - икономическа, финансова, дългова криза, бих добавила - и тежка криза на морала. Всички тези кризи в съвкупност са налице. Въпросът е обаче кой е в състояние да излезе пред нас - жените в това общество, и да направи точен и честен анализ на това защо стигнахме дотук, кои са причините, кое докара тази криза и в състояние ли сме да я решим", добави тя.

Форумът, който се провежда в НДК, е в рамките на 43-ия конгрес на Международната транспортна федерация. Темата на конгреса е "От глобална криза към глобална справедливост - транспортните работници отвръщат на удара".

Споделяне

Още от България