Политиците с призиви за европейското обединение, но и за националния интерес

Премиерът Пламен Орешарски след като гласува. Сн. БГНЕС

Традиционно след като упражниха правото си на глас водещи политици и лидери на партии направиха изявления пред медиите, като доминиращо в посланията им бе съчетанието на европейското обединение и отстояването на националния интерес.

"Европейският съюз е символ на мир, демокрация и на човешко развитие и свободи. ЕС гарантира всичко това, към което българските граждани се стремят", заяви президентът Росен Плевнелиев, след като гласува.

Той допълни, че "ЕС е икономика, която е базирана на малки и средни предприятия, а не на една малка група олигарси, ЕС е върховенство на закона и правилата, а не върховенство на връзките и зависимостите. ЕС гарантира работещи за всички институции, обърнати с лице към хората, а не институции в подкрепа на хора с връзки".

"Гласът на всеки е важен и аз апелирам, нека всеки да отиде до избирателната секция, да гласува за демокрация, за човешки свободи и за изпълнение на заведа на дедите – да бъдем европейци и да бъдем достойни”, каза още президентът Росен Плевнелиев.

В Токио, където е на посещение вицепрезидентът Маргарита Попова след като гласува в българското посолство, каза, че е дала гласа си "проектът Европейски съюз да стане по-скоро такъв, че наистина да мога да разчитам реални възможности за отстояване на българския национален интерес".

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че е гласувал "нашите деца да останат в България, да живеят нормален живот и да имат своето бъдеще у нас".

"Гласувах за промяна в Европа, която толкова много европейци очакват, защото Европа обърна гръб на гражданите. Хората ги няма в политиката на ЕС и това трябва да се промени. Всички искат да виждат Европа социална и ангажирана с проблемите на хората. Гласувах за България, в която да има икономическо развитие, работа и справедливост", каза лидерът на социалистите.

"Българите трябва да внимават, когато гласуват. Те трябва да гласуват информирано, добре премисляйки, когато попълват бюлетината, защото имаме информация за заблуждаване. Гласуващите трябва да проверяват внимателно номера на политическата сила, за която ще гласуват, тъй като има близки названия на политически сили. Защото на тези избори всяка грешка или всяко разпиляване на гласове, може да има своите последици. И гласът на всеки българин е важен не само за бъдещето на България, но и за бъдещето на цяла Европа", добави Станишев.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, след като упражни правото си на глас, че е пуснал бюлетината за "силна и обединена Европа, за достойно представителство на България в ЕС и връщане на държавността". А лидерът на партията Бойко Борисов определи тези избори като "най-опорочените". 

"Аз гласувах, защото това е свещено право, това е много важно право, защото демокрация ни го е дала. Аз искам България да е в ЕС. Да, има партии, които в предизборната си кампания говореха да излезем от ЕС. Това са най-опорочените избори. От цялата страната ми звънят, че има чудовищно купуване на гласове от БСП, особено в ромските махали. Довечера в НДК няма да даваме пресконференция, защото искаме да видим как в ромските квартали са гласували и за коя партия. И тогава, ако всички сме обективни, ще стане ясно и за новата партията и за старата, какво са правили”, обясни Борисов.

Водачът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че е гласувал "българските деца да имат за образец Ботев, Левски и Райна Княгиня, а не Кончита Вурст, защото това предлагат от Европейския съюз".

"Второ, гласувах в ЕС да се преборим - българите да имат достойни доходи, европейски, българите да не бъдат прецаквани, фондовете и субсидиите да бъдат нормални, а не орязани, и да не се отнасят към нас като към трета ръка европейци, а като към първа. Гласувах, също така да няма санкции срещу Русия и американците, ако обичат, да не се месят в европейските работи", заяви той.

Първата в листата на Реформаторския блок Меглена Кунева призова да се гласува. "Смятам, че продължава да ни е грижа за държавата ни, но трябва да си го спомним точно днес. Този ден няма да се върне. Знам, че е открит риболовният сезон, но два часа по-рано да се върнат рибарите от риба, не мисля, че е голяма жертва. Знаем, че има абитуриентски празници, но най-добрият начин да помогнеш на детето си, е като гласуваш, и най-добрият начин, на тези, които са навършили 18 години, за да покажат, че мислят за себе си, да отделят час и да дойдат да гласуват", каза тя.

За нова модерна политика, за възраждането на българската икономика и на българската държавност даде гласа си лидерът на АБВ Георги Първанов. Бившият президент е убеден, че въпросната модерна политика ще ни постави редом до другите европейски народи така, както го е пожелал Апостола.

Гласа си дадоха и почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който не направи изявления пред медиите, и премиерът Пламен Орешарски.

"Гласуването е израз на отговорност пред всички европейски граждани. Много се надявам нашите депутати да работят за по-единна и по-солидарна Европа и да се водят от българския национален интерес", коментира министър-председателят.

Споделяне

Още от Евроизбори 2014