Политолог: Нормално е премиерът да твърди предизборно, че лошите искат да го свалят

Първан Симеонов. Снимка: БГНЕС

Няма нищо по-нормално от това един премиер да казва, че лошите искат да го свалят, особено преди избори, коментира политологът Първан Симеонов в четвъртък по повод твърденията на Бойко Борисов, че срещу правителството са изправени "черните пари" от контрабандата, с която то успешно се справя.

"Именно събираемостта е бъде един от новите големи сюжети, знаете, че Борисов много обича да разказва такива сюжети и спомням си, че това са нещо като няколко "с"-та – строителство, разбира се, саниране, ама то нещо буксува малко в момента, стабилност, естествено, и разбира се събираемост. Тук, разбира се, под събираемост се има предвид и това, което премиерът казва, и това, което господин Безлов казва за европейските пари. Там някъде до тия четири "с"-та има и едно "р" – реформи, но виждате, че и то е малко като санирането. Така че нищо ново не се случва, това е казано отдавна", коментира Първан Симеонов пред БНР.

Той прогнозира, че най-вероятно ще остане стабилно: Първо, защото няма толкова голям конгломерат от частни интереси, който иска да го свали, КТБ например не съществува и въобще май няма такъв център на паралелна власт, който да е срещу ГЕРБ или срещу ГЕРБ и ДПС. Както и да го гледаме, ако едно правителство тръгне да пада, трябва да има сериозен външнополитически , сериозен вътрешнополитически, сериозен политико-икономически фактор, който да е срещу него".

"В момента от външнополитическа гледна точка, струва ми се, че партньорите от Западна Европа и от Северна Америка имат интерес от нашата стабилност по простата причина, че се намираме на едно много невралгично място между Украйна и "Ислямска държава". От вътрешнополитческа гледна точка вие виждате, че по-скоро ДПС е приятелски настроено срещу това правителство, да го кажем по този начин. Трето, няма голям политико-икономически фактор, който да е срещу кабинета в момента, на всичкото отгоре не се вижда и някаква гигантска опозиционна алтернатива – виждате, че БСП по-скоро се занимава с преориентация на своя собствен политически курс и е донякъде полуопозиция. И да стигнем до партньорите на кабинета - аз не виждам пряка политическа полза в настоящия момента, за който и да било от тях да клати лодката на властта", каза още Първан Симеонов.

Споделяне

Още по темата

Още от България