Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Политологът Георги Киряков: И тези избори няма да доведат до правителство

Кирил Петков има полза да участва във вота сега, казва анализаторът в интервю за Mediapool

22 коментара
Политологът Георги Киряков

И след вторите предсрочни избори пак няма да се състави правителство и ще вървим към още един избори в началото на следващата година. Това коментира политологът Георги Киряков в интервю за Mediapool. Според него ключово за развитието на ситуацията е дали Румен Радев пак ще е президент и дали той ще назначава по-следващото служебно правителство. Политологът заяви, че Кирил Петков и Асен Василев имат по-голям потенциал като самостоятелен политически проект.

Г-н Киряков, възможно ли е изборите 2 в 1 да променят разпределението на силите между основните играчи?

В момента нямаме индикации за наличие на сериозни спорове. Нито "Демократична България", нито ИБГНИ и ИТН, нито дори БСП официално атакуват президента. БСП единствени поискаха отговор от него дали подкрепя възможния бъдещ партиен проект на Кирил Петков и Асен Василев. На този етап не се виждат никакви мотиви, за да се прогнозира ново разпределение на силите между основните играчи. Президентът се намира в по-изгодната позиция от тези три партии преди изборите и те нямат сметка да влизат в конфронтация с президентската институция. Това е взаимноизгодно сътрудничество и не виждам основания за нов сериозен конфликт между формациите, които представляват протестния гняв, излял се на площадите през миналата година.Това е за едната страна на уравнението. От другата страна на същото уравнение стои здравата спойка между ГЕРБ и ДПС, с колебливото съучастие на БСП по някои чувствителни теми. Но и за тях не може да се каже, че имат потенциала за драматично пренареждане, поради продължаващото упорито изчегъртване от държавните хранилки.

Вие явно не очаквате промени и в следващия парламент?

И предстоящите избори ще са битка между двата основни електорални масива. Едните, бранещи статуквото, а другите, настояващи за промяна на политическата ситуация в България и борещи се яростно за навлизане на базисните демократични принципи в политическия живот на страната ни. Тази битка няма да приключи със следващите парламентарни избори, нито с президентските. Резултатът от тази битка ще бъде неясен и след изборите през ноември.

Според вас кой ход би бил по-изгоден за Асен Василев и Кирил Петков – да се явят на избори веднага или да изчакат следващото раздаване?

Ако разсъждават прагматично, те би трябвало да потърсят веднага излаз на политическото поле. За тях загряването покрай тъч линията не е опция. За да участват на тези избори, те нямат друг избор, освен през регистрацията на друга партия. Това винаги е нож с две остриета. Ако решат все пак да правят своя партия, те няма да могат да участват на тези избори и няма да могат да окрупнят разпиляната протестна енергия покрай скандалите от последните няколко месеца. Има хора, които са гласували за промяната, но сега са разочаровани и се чудят дали пак да гласуват. Ако не се появи проект на Кирил Петков, някои от тях няма да направят това усилие, което ще в полза на ГЕРБ и във вреда на президента. Така протестната енергия ще започне да се губи. Ако Петков и Василев се явят на избори, тези хора е по-вероятно да гласуват и протестната енергия ще спечели от това, както и представляващите я партии.

Тук има един ключов проблем с гражданството на Кирил Петков.

Вие какъв потенциал виждате в това?

Ако се окаже, че Кирил Петков е имал канадско гражданствов момента на издаването на президентския указ за назначаване на служебното правителство и въпреки това е станал служебен министър, това няма как да не бъде експолатирано от ГЕРБ и ДПС, така както беше при раздухването на случая. Тове да се превърне в непреодолима пречка за реализиране на пълния потенциал на новия проект. Въпросът за канадското гражданство е принципен, а хората, които искат промяна, искат принципите да се спазват. Част от хората биха се разколебали, ако Петков е излъгал и е подписал декларация с невярно съдържание. ГЕРБ и ДПС ще се постараят да представят това като лъжа. В кампанията биха говорили много по тази тема, за да отдалечават хората от машините по всеки възможен начин: Те биха казвали: "Това ли искате да е промяната? Тези хора лъжат!. Това създава конституционен проблем и конституционна криза!"

Това ще е говоренето. Ще е изключително глупаво, ако ГЕРБ и ДПС не използват случая.

Сами или в "Демократична България"? Къде е по-големият потенциал за Петков и Василев?

Хората, които подкрепят Кирил Петков и Асен Василев, са доста повече от това, на което в момента разчита "Демократична България". Някои от тях са хора, които не харесват "Демократична България", но харесват Кирил Петков. Ако се затворят в ограничения потенциал на ДБ, двамата служебни министри рискуват да загубят тази подкрепа, която е индивидуална. Има и друг ключов въпрос. Като какви биха влезли в "Демократична България"? Като граждански фигури в рамките на коалицията ли? Като лидери на някаква формация, която все още не съществува? Като равноправни партньори ли ще участват в коалиционните разговори? Или като харесвани от една по-широка публика личности?

Съвсем условно го представям. Ако те влязат в ДБ, те могат да участват само в лично качество, т.е. ще им дадат две избираеми места някъде и с това ще се приключи тяхното влияние в процеса по взимане на решения за листите и политиките. Ако те отидат в ДБ и кажат: Ние не сме само двамата, има и хора с нас, които ние искаме да сложим на избираеми места в листите... Това дали ще се хареса на коалицията "Демократична България"? Да, възможно е те да генерират повече избиратели за ДБ, да добавят стойност, но могат и да развалят баланса вътре в общността на ДБ, където политическият пъзел вече е подреден.

Поради това си мисля, че стратегически за тях е по-добре да реализират собствена политическа игра със собствени листи, защото ще имат потенциал да вкарат доста сериозна група в парламента. Тук проблемът е, че те могат да започнат да изсмукват ресурс и от "Демократична България". В момента не виждаме конфликт между ДБ и Петков-Василев, но такъв може да настъпи на тази основа.

Един проект на Кирил Петков може ли да помогне на протестните партии да постигнат 121 гласа в следващия парламент без участието на БСП?

Някой трябва да претърпи сериозни загуби, за да се изпълни подобна хипотетична възможност. Откъде биха могли да дойдат тези гласове? Единият вариант е ГЕРБ. Това е много малко вероятно, защото ГЕРБ са в подем. Другият вариант е ИТН, но там има ограничение на електоралната база. ИТН може и да е в низходящ тренд, но чак толкова не може да паднат надолу. От БСП не могат да вземат кой знае колко. Те трябва да изсмучат буквално целия ресурс на БСП, за да се постигне това мнозинство от 121 парламентарни мандата. БСП се страхуват от подобен сценарий, но не бива да се плашат чак толкова.Все пак "прескочиха трапа" при доста по-сериозната фронтална атака на Георги Първанов преди години.

Най-големият резервоар са негласувалите на последните избори.

Всички социолози тръбят, че избирателната активност може да е много ниска, защото имаме трети парламентарни избори в рамките на една година. Затова е малко вероятно този резервоар да се активира за тези избори. Ще е много трудно да се привлекат нови избиратели. Ще е нужно да се изчегъртват избирателите от сегашните партии. Да се разчита само на негласуващите за решаваща подкрепа е меко казано наивно в политиката.

Казвате, че дори и добавката "Петков" няма да помогне за съставяне на правителство...

Дори и с добавката "Петков" събирането на необходимото мнозинство от 121 народни представители изглежда невъзможна задача за протестните партии, особено на фона на скандалите между ИТН, ДБ и ИБГНИ. Огънят между тях бе добре подклаждан и поддържан от партиите на статуквото. Тази слабост на протестните партии се използва отлично за контраатаки от страна на тези партии, включително и БСП.

БСП не могат все още да решат въпроса за принадлежността си. Те са се разкрачили между двете опции. Едновременно казват, че са партия на протеста. Твърдят, че техни депутати са участвали на протестите, били са по площадите и сред хората. Но когато Иван Гешев влезе в парламента, част от хората в БСП се разбягват като плъхове заедно с ГЕРБ и ДПС. Това дава основание на политолозите да не определят БСП като протестна партия, а като партия на статуквото. Гласовете на БСП ще са необходими, но е много малко вероятно в следващия парламент да се разчита на тях. БСП ще разиграят пак някаква шекспирова драма и е възможно да спомогнат за това отново да не се състави правителство.

Ако преизбирането на Румен Радев ви изглежда сигурно, вие допускате ли той да работи по време на своята кампания за протестните партии и особено за проекта на Кирил Петков?

Има една условност. Когато говорим за почти сигурното преизбиране на президента Румен Радев, трябва да се върнем назад в историята с почти сигурното преизбиране на Петър Стоянов. Винаги трябва да имаме едно наум в подобна ситуация. Както Царя подкрепи с половин уста Стоянов, но подкрепа не дойде, така и Слави Трифонов може да обяви в изборния ден, че не е отишъл да гласува например. Съществува хипотеза, макар и с малка вероятност на случване на този етап и при настоящата ситуация, президентът Радев все пак да не бъде преизбран. Не бива да се подценява потенциалът на партиите на статуквото. Не бива да се подценява конфронтацията между президента и БСП. Условностите са много и те дават основание да се допуска възможност за настъпване на някакъв много сериозен обрат на президентските избори. Важно е ГЕРБ какъв кандидат ще изкара, ДПС кого ще подкрепи и как. По-вероятно е да има балотаж и тогава ще има значение как отделните играчи ще се позиционират на терена.

Според вас Радев ще се опита да играе надпартиен?

Ситуацията е неизгодна за президента. Той се опита да изтегли президентските избори преди парламентарните, но поради ред причини не му се получи тази игра. Сега той трябва да играе в нов контекст, на чужд терен. Той не може да избяга от БСП, защото ако се опита да бяга, ще ги изгуби. Както Петър Стоянов се опита да играе надпартиен, да шикалкави по отношение на СДС и накрая изгуби.

Румен Радев няма да може да избяга и от служебните си министри, които веднага ще бъдат пакетирани като негов продукт.

Да, със сигурност ГЕРБ и ДПС ще го направят. Това няма да бъде прочетено позитивно и от привържениците на БСП.

Печели ли ГЕРБ от тази ситуация? Партията залага на посланието за "стабилност" и "ред в хаоса".

При всички положения печелят. Аз се учудвам защо липсва добра контраатака от страна на противниците на ГЕРБ. Имаше я тази енергия в началото на служебното правителство, но започнаха да губят скорост. В момента противниците на ГЕРБ са в негативен тренд. В дебата се загуби атаката срещу прокуратурата на Гешев, тази битка беше забравена, влизат в позиционни войни помежду си. Има напълно излишни спорове и конфронтации. Виждаме скандали в ИБГНИ, Методи Лалов се оттегля като председател на групата на "Демократична България". Това са сигнали, които дават самочувствие на партиите на статуквото да се изправят и да предприемат сериозна офанзива.

Скандалът "500 К" между ИТН и Татяна Дончева може ли да потопи ИБГНИ?

Нека да видим социологическите проучвания. И преди в тази група е имало разцепления, но те не се отразиха. Не мога да отговоря директно на този въпрос, защото и Мая Манолова е харесвана, и Татяна Дончева е харесвана от непренебрежим брой гласоподаватели. Може и да не се отрази.

Очаквате ли "Възраждане" да влезе в парламента?

Много е вероятно това да се случи, имайки предвид тенденцията на увеличаване на подкрепата за партията при всеки следващ избор.

Ще успее ли да роди правителство следващия парламент? Ако да, какво ще е то – около ГЕРБ или около протестните партии?

Смятам, че ще се върнем в ситуацията след 4 април. ГЕРБ най-вероятно ще е първа политическа сила без шанс да състави коалиционно правителство. Партиите на протеста също няма да успеят да се обединят около идеята как да съставят правителство, било то с или без проекта около Кирил Петков и Асен Василев. Ще има една разлика – "Възраждане". Ако тази партия влезе, ще имаме една креслива опозиция срещу буквално всичкои всички. Това може да им помогне да си увеличат резултата за по-следващите избори. Хипотезата ми е, че пак няма да се състави правителство и ще вървим към още един избори в началото на следващата година. Много е важно, обаче, да се знае дали Румен Радев пак ще е президент и дали той ще назначава по-следващото служебно правителство.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

22 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. The Big Bad Wolf
  #22

  И аз имам същите подозрения...

 2. Alpha Omega
  #21

  За Кирчо ситуацията е както е казал Иванчо. Кака вече не е к...а. Кака се ожени. В утрото след първата брачна нощ обаче ще покажат оцапаните бикини на Настимир изнесени от Бачийски. Значи булката е честна!

 3. полк. Дрангов
  #20

  Както и да гласувате печели Владимир Путин! Дали ще е Ристьо Коминтерна, Радев или Решетников, все тая,(КГБ)

 4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #19
 5. Kiril Kovatchev
  #18

  За добро или за зло правителство ще има.

 6. ImBlack
  #17

  И накрая идва един надрусан селянин с макак, които се изхождат на всички ...ложки анализи.Едно гледане на боб може да се окаже по-информативно и точно.Изводът е, че се правят внушения, защото неизвестните са много, а началното състояние субективно, което прави невъзможно, да се направи обективен, логичен анализ и оценка.Какви са текущите нагласи на материала? Ще участват ли Петков и Василев на изборите изобщо? Какви видения ще има Трифонов? Ще му пуснат ли на Тошко? Какво ще му каже гледачката на

 7. chudomir
  #16
  Отговор на коментар #15

  Злобата никога не е добър съветник. Разкрива пристрастност, слабост, страх и истински намерения. Благодаря за последното.

 8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #15
 9. chudomir
  #14

  Ситуацията е наистина комплицирана. Но, избирателите излезли на улиците да протестират и партиите изразяващи техните интереси не трябва да забравят от къде тръгнаха. ГЕРБ и дискретно подкрепящите ги ДПС не са вече на власт. Това не значи, че не могат да се върнат. Имаше някои грешки от страна на ДБ и ИБГНИ за реализиране на Правителство, но нека не се заблуждаваме и забравяме - основната причина да няма такова са ИТН. Тяхното мълчание преди изборите подведе много, че са двигател на промените. Грубиянските

 10. Преслав
  #13
  Отговор на коментар #12

  Аха и точно Медияпул ще дадат думата. Ясно е че са дали трибуна на такъв който ще смекчи реалната картина ,която със сигурност е много по-хард за ДБ ,Радев и Мая ...вероятно и Радев пропада с тях.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.