Политологът Стойчо Стойчев блокира психиатрията в Курило

Снимката с надписите е от профила на доц. Стойчев във фейсбук

Политологът Стойчо Стойчев се похвали във Фейсбук със среднощна блокада на портала на психиатричната болница "Св. Иван Рилски" в Курило край София. Причината е призив на директора на болницата д-р Цветеслава Гълъбова към ръководството на Софийския университет да се самосезира за поведението на Стойчев, който в понеделник показа среден пръст на протестиращи граждани. Спряганият за близък до ГЕРБ политолог преподава в Алма матер.

Отговорът на доц. Стойчо Стойчев бе снимка как стои пред портала на психиатрията, придавайки си доста особен вид, осветен от фаровете на автомобил.

Той зове следното:

"#блокада на #гълъбарника; #ОСТАВКА на буля Цвецка!; #цвецкавън от #лудницата Курило!; Всеки ден ще е така до оставката! Обявявам #Курилоград за ЛУДНИЦА НА СВОБОДАТА без Цветеслава Гълъбова!"

После пита: "Къде е ПОЛИЦИЯТА?!? Хора, няма пукнат полицай тук да ме пази докато достойно блокирам входа на лудницата!!! Страх ме е от платените провокатори на буля Цвеца! Звънях 211 пъти на 112! Споделяйте за да знаят поне хората!"

Писмото на д-р Гълъбова до ръководството на СУ е с умерен тон.

"Моля да се самосезирате по повод разпространените в социалните мрежи кадри, на които се вижда доц. Стойчо Стойчев - преподавател в СУ, да показва на протестиращи крайно обиден и ЦИНИЧЕН жест. Смятам, че с това свое поведение доц. Стойчев накърнява добрите нрави на обществото и нанася много сериозни репутиционни щети на най-старото и авторитетно висше учебно заведение в България", пише психиатърът.

Според д-р Гълъбова показването на среден пръст към хора, упражняващи конституционното си право на протест, е недопустимо от преподавател в СУ.

"Това поведение отрича напълно академичния дух на представлявания от него университет. Той е извършил непристойнното деяние в лично качество, но е публична фигура и на практика е опетнил името и репутацията на СУ. Моля да вземете отношение съгласно етичните стандарти на академичната общност", призовава Гълъбова.

Доц. Стойчев определя Гълбова като "нахална лелка" и я зове да си "седне на трибуквието", за да оправи психиатрията в Курило. Според него тя е виновна за това, че болницата не е достатъчно комфортно място.

"Това, че имам гръбнак и не пълзя пред озъбени вандали и техните психиатрични ментори очевадно Ви дразни. За всички нормални хора обаче е ясно, че преекспонирането на случая с мен цели заглушаване на СРАМА С НАПАДНАТАТА ЖЕНА И ДВЕТЕ Й ДЕЦА от същата ОСВИРЕПЯЛА...", казва доц. Стойчев. Изречението е оставено недовършено.

През деня доцентът започна да публикува в профила си във Фейсбук кадри от филма "Полет на кукувиче гнездо".

Стойчев е "обида за болните"

В отговор д-р Цветеслава Гълъбова благодари на своите приятели за подкрепата по повод "неквалифицируемото поведение на Стойчо Стойчев". Тя раказва, че снимката му пред болницата е направена в 2 часа тази нощ.

"Няма да коментирам просташките му квалификации, които е отправил към мен - пред липсата на първите седем години всички сме безсилни. Аз ще предприема съответните формални действия, за да предпазя болницата и себе си от посегателстсва. Да, очаквам да има такива, защото като психиатър съм абсолютно наясно какво имам срещу себе си и, че Законът за здравето е неприложим в този случай. В тази връзка Ви моля да не го "изпращате" при нас на лечение - не става дума за психична болест. Наистина поведението е нездраво, но има мотивация, съвършено различна от болестните механизми. Освен всичко друго това би било обида за нашите болни", казва докторът.

Тя очаква професионалната психиатрична организация да реагира заради налаганата много тежка стигма от публична "личност", която е преподавател в Софийския университет.

Споделяне

Още по темата

Още от България