Политологът Стойчо Стойчев: Радев ще отнеме от подкрепата за БСП на евровота

Политологът Стойчо Стойчев: Радев ще отнеме от подкрепата за БСП на евровота

"Благодарение на активната президентска роля, разликата между БСП и ГЕРБ няма да бъде малка. Очаквам ГЕРБ да спечелят БСП с по-голяма разлика, отколкото се прогнозира".

Такава прогноза за предстоящите евроизбори направи пред БНР политологът Стойчо Стойчев - доктор по политология и преподавател в Софийския университет.

По думите му БСП има нужда от победа на евровота, за да поиска предсрочни парламентарни избори, но тук от партията се сблъскват с ролята на Румен Радев.„Динамиката е интересна, защото наблюдаваме активна роля на президента, който измести БСП, и то точно по популистките теми – честност, корупция и евроскептицизъм. Появява се ново измерение в българската политика – за Европа или за Русия. Президентът заема центристка позиция, където са и ГЕРБ, но неговата позиция е много по-проруска“, каза той.

Стойчев смята, че президентът и екипът му имат план за реализация в политиката, с който се краде електорат от БСП.

Въпросът е каква ще бъде ролята на президента и дали ще има някой играч на европейските избори, който ще се ползва с неговата подкрепа – някакво генералско движение например. Има време за нещо такова, в българската политика всичко е възможно. Може да се регистрира и независим кандидат“, каза Стойчев.

Според него реалистичната прогноза за евроизборите е ГЕРБ да вземат 6 или 7 евродепутати, БСП - най-много е 5 мандата. „Три мандата най-вероятно ще имат ДПС, с 1 по-малко от предишните евроизбори. Един мандат ще има „Демократична България“, предвид сегашните данни, и още два ще останат за патриотичните формации, като един от тях може да стане и 7-ми за ГЕРБ“, каза още политологът.

Не смятам, че ще бъде много голяма избирателната активност. Нещо от порядъка на 2,1-2,4 милиона души, която е доста по-ниско от активността на парламентарни избори – 3-3,5 милиона души“, добави той.

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?