Политологът Весела Чернева: Враждебният свят мобилизира Европа

Политологът Весела Чернева: Враждебният свят мобилизира Европа

Светът става все по-враждебно място, но това успява да мобилизира Европа, коментира директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева в събота пред БНР. Тя говори след дискусиите, проведени в рамките на годишния форум на Европейския съвет за външна политика в Париж.

“След края на Студената война в света функционираха международни институции, които защитават не просто установените и регулирани международни правила, но и редица ценности, свързани със спазването на човешките права, защитата от геноцид и др. Но през последните 6- години този ред изглежда се разпада и пример за това е 6-годишната война в Сирия и неспособността на влиятелните държави да я спрат“, коментира Чернева.

Според нея дори САЩ от защитник на световния ред са се превърнали в негов нарушител.

“САЩ се превърнаха по-скоро в нарушител на международните правила, отколкото в сила, която гарантира тези правила. И заради това за Европа е много трудно. А Европа така е направена, че да може да функционира в именно такава обстановка - на предвидимост, на правила, на ред, на процедури“, каза политологът..

Според нея голямо предизвикателство за Европа е още възходът на популистките, антиевропейските и антисистемните партии. Заедно с част от медиите те се опитват да оборят наученото и постигнатото от ЕС от основаването му до днес.

“Европа изглежда живее в много по-суров свят от когато и да било от основаването на ЕС досега, но това може да има и положително влияние“, допълни тя.

“Това мобилизира Европа. Виждаме голямо съгласие по отношение на много иначе противоречиви въпроси като, например, Русия. Европа продължава вече 4 години да поддържа санкциите срещу Русия, въпреки че имаше доста предсказания в друга посока. Европа започна да изгражда собствена отбрана“, каза Чернева.

Според нея битката за европейското бъдеще не е нито спечелена, нито изгубена.

Весела Чернева смята, че новото популистко правителство в Италия е резултат от неспособността и нежеланието на ЕС да помогне на Рим за справяне с бежанската вълна.

“На този фон наставническите изказвания от Брюксел – особено от германски комисар, идват наистина като сол в раната. Някой каза по време на нашата конференция, че в Италия в момента германците са по-мразени отколкото мигрантите… Проблемът в Италия наистина е назрял до такава степен, че всяко германско изявление, което изглежда дидактично в очите на италианците, просто взривява атмосферата“, каза тя.

Чернева прогнозира, че Италия, която е изключително важна за европейската икономика и финансова стабилност, може да се окаже проблем за ЕС. Според нея обаче антисистемните партии в страната могат да започнат да се нормализират, “когато видят ограниченията, които властта поставя“.

“И в крайна сметка, ако не успеят в първите няколко медеца да излязат от еврозоната или да свършат нещо друго подобно, то би трябвало тази криза да премине сравнително бързо“, смята Чернева.

В заключение тя изрази опасения, че по-големият риск за Европа е евентуална търговска война със САЩ, която би имала отражение върху много повече отрасли и върху европейската и световната икономика.

Споделяне

Още от България и ЕС

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?