Политолози: Заради Местан ДПС може да последва съдбата на другите партии от прехода

Политолози: Заради Местан ДПС може да последва съдбата на другите партии от прехода

Създаването на партия ДОСТ от Лютви Местан и други досегашни активисти на ДПС този път може да има по-силен ефект върху структурите и електората на движението. Това стана ясно от думите на политолозите Андрей Райчев и Нено Димов в студиото на БНТ в понеделник

"Движението ще изживее криза и е много вероятно да поеме пътя на другите партии от началото на прехода", смята Димов.

И БСП, и СДС не успяха да запазят първоначалните си позиции. А ДПС или ще се превърне в нов тип организация, или няма да оцелее, прогнозира Димов.

Но според Андрей Райчев дали ДПС ще има съдбата на СДС и БСП зависи и от Турция. Той намира за странно поведението на Лютви Местан. По-интересно е не какво казва, а какво не казва лидерът на партията в последните три години, отбеляза Райчев, като изброи възможни обвинения за корупция и машинации, които е можело да бъдат отправени.

Политолозите коментираха и събитията в Реформаторския блок. Спорът кой да е лидер доведе до това, че сега и двамата са лидери, но на две парчета, посочи Андрей Райчев. По думите му Меглена Кунева е лидер на 13 депутати, а Радан Кънев на10 депутати. Бунтът на Кънев е с предизвестен резултат ако напусне парламентарната група на РБ - остава сам, допълни още той.

"Имат чувството, че са солта на земята. Губят вече 17 години, върнаха се и заеха същата поза, продължават с ченгетата, с руснаците. Никой не иска да я слуша тази песен повече, но те си я пеят", продължи Райчев.

Нено Димов подчерта, че групата около Радан Кънев има много по-автентично припознаване, отколкото групата около Меглена Кунева. Но съдбата на блока в крайна сметка може да се реши от земеделците и от представителите на другите по-малки партии, смята той.

Споделяне

Още по темата

Още от България