Полит.ру: България напомня по нещо Русия, само че без петрол

България напомня по нещо Русия, само че без петрол. Местните властници от вертикалата нямат възможност да купят лоялността на "електоралния ресурс" срещу парче салам и други "минимални социални гаранции" - България е сред най-бедните членки на ЕС и това удоволствие не е по джоба ѝ, коментира руският информационен портал Полит.ру, цитиран в петък от БТА.

 

Изданието посочва, че икономическата криза се проточи и както често става, изостри "политическото зрение" на народа. Затова на улиците в София и други големи градове днес излиза не само интелигенцията (заради "усещането за несвобода" или омръзналите ѝ провластови глупости в телевизионния ефир), а и всички, които мечтаят да видят по-добър живот не в абстрактното бъдеще, а още преди да напуснат света.

 

Полит.ру посочва още, че съобщенията за "предреволюционна ситуация" в България не отговарят твърде на нейния имидж - на топла и гостоприемна крайморска страна, смятана за спокойна, аграрна, с курорти на достъпни цени.

 

В статия за протестите у нас сайтът коментира "Хартата за разграждане на плутократичния модел на българската държава", подписана на 24 юни от 60 "най-известни представители на интелигенцията".

 

От месец и половина хората в България редовно настояват на митинги да бъде сложен край на "властта на богатите" и да се въведе "истинска демокрация". Хартата предлага като решение на проблемите поетапна "нежна революция" под строг обществен контрол и с максимална прозрачност.

 

Широка група общопризнати и уважаеми експерти се предвижда да разработи "нов държавен модел" и базови законови норми, които да изключват легитимно участие на олигархията и бизнес структурите в държавното управление, обяснява Полит.ру.

Споделяне

Още от България