Среднисти под пагон

Полицаи и абитуриенти заедно ще показват красотата си по баловете

"Това са нашите деца – те са най-хубавите, най-умните и най-добрите"

Сн. БГНЕС

Революционна идея за по-ефективното опазване на здравето и живота на абитуриентите по време на традиционно шумните и обилно "полети" с алкохол балове лансираха от столичната полиция в четвъртък.

 

По предложение на шефа на местния КАТ Богдан Милчев тази година униформените ще съдействат на част от зрелостниците "да покажат, че са красиви", като вместо да проявяват служебната си строгост и да ги глобяват за обичайното "висене" по прозорците на колите, безопасно ще ги ескортират до храм-паметника "Александър Невски".

 

"Ще им дадем възможност да се разходят в центъра на София, да покажат най-хубавите си тоалети, най-хубавите си автомобили", поясни полицейският началник с уточнението, че идеята му хрумнала, след като си отговорил на въпроса – защо абитуриентите обичат "да показват главите и телата си от прозорците".

 

По думите му иновацията в охраняването на баловете е била "прегърната" от шефа на инспектората към образователното министерство Ваня Кастрева и от столичния кмет Йорданка Фандъкова. Планът е, ако идеята на Милчев сработи, в бъдеще да бъде масово практикувана.

 

Засега желание да участват в полицейския "Парад на абитуриентите" са изявили 14 от общо 150-те училища в София. Милчев обаче увери, че ако броят им се увеличи, СДВР разполага с достатъчно сили, за да поеме охраната на мероприятието. И добави, че в празничния ескорт ще участват около 30 служители на моторизираната част "Сигма", както и достатъчен брой униформени от "Охранителна полиция".

 

"Ние не отиваме на война с абитуриентите, не е нужна много полиция. Това са нашите деца – те са най-хубавите, най-умните и най-добрите", каза още Милчев, обяснявайки, че не очаква зрелостниците да създават проблеми на колегите му.

 

Заради съвпадението на баловете с четирите почивни дни около 24 май тази година от столичния КАТ ще предприемат нова тактика и в следенето на градския трафик – "ще контролираме движението в движение".

 

"Досега виждахме моторите спрени и до тях полицаят да спира коли. Сега те ще се движат навсякъде в града с включени светлини. Надявам се това да повиши културата на пътя", обясни Богдан Милчев.

 

Във връзка с предстоящите празници от МВР обявиха още, че вече са проверени над 800 хотели и ресторанти, които се очаква да поемат наплива от празнуващи зрелостници и почиващи. Провеждат се и срещи с училищните ръководства в цялата страна, за да бъдат обсъдени маршрутите и местата, където ще се събират абитуриентите.

 

По информация на зам.-шефа на СДВР Христо Терзийски тази година в София най-наситен от крещене и масово броене до 12 ще бъде 25 май, когато баловете си са планирали над 1/3 от училищата в града.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?