Полицаи и фармацевти ще се включат в протеста на медицинските сестри

Полицаи и фармацевти ще се включат в протеста на медицинските сестри

Полицаи и фармацевти ще се включат в планирания за сряда – 11 септември национален протест на медицинските сестри пред Народното събрание. Това е шести протест от началото на март, когато организирани във Фейсбук сестри, лаборанти, рехабилитатори и фелдшери от цялата страна започнаха да протестират с искане за по-високи заплати, по-добри условия на труд и срещу търговията в здравеопазването. Медицинските сестри настояват за основно възнаграждение от две минимални работни заплати или 1120 лева. Освен това те са против търговския статут на лечебните заведения, тъй като смятат, че “търговията с човешкото здраве“ е против интересите на пациента, съсловието и здравната система като цяло.

В отговор на протестите правителството отпусна през април 50 млн. лева, които болниците да използват приоритетно за повишаване на сестринските заплати , така че да достигнат навсякъде поне заложените в колективния трудов договор 950 лева основна месечна заплата. Според анализ на МЗ основните заплати на медицинските сестри варират между 758 лева в държавните до 668 лева в общинските болници, като на много места сестрите получават заплати, близки до минималните. Брутните заплати с включени допълнителни стимули за работа по клинични пътеки, клас прослужено време и др. са между 1040 и 1470 лева.

Организаторите на протеста обаче не останаха доволни, тъй като увеличението от отпуснатите 50 млн. лева е било символично и то не навсякъде. Напрежението се покачи допълнитено в началото на август след дисциплинарното уволнение на лидерката на сестринския протест Мая Илиева от болница "Аджибадем Сити Клиник болница Токуда" , която в последствие влезе в инициативния комитет, издигнал Мая Манолова за кмет на София.

На 7 септември Илиева се включи в протеста на граждани срещу Стратегията за детето, като ден по-рано в Деня на Съединението обяви, че "от утре започват протести за различни каузи" и призовава за обединение.

Същевременно протестът на медицинските сестри мобилизира подкрепа и от други съсловия.

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) обяви в понеделник, че застава зад исканията на медицинските специалисти. Членове на синдиката ще излязат на протеста на 11 септември.

От синдиката смятат, че ниското допълнително заплащане за нощен труд на хора, които спасяват човешки животи е не само недостойно, но и граничещо с унижението и напомнят, че идентично е възнаграждението и на българските полицаи и пожарникари.

От федерацията, заявяват, че е крайно време минималното допълнително възнаграждение за нощен труд да бъде актуализирано и да бъде променено националното законодателство.

В протеста ще се включат и фармацевти, които също от пролетта протестират срещу въвеждането на няколко нови системи в работата им и са недоволни от увеличаващата се административна тежест за тях.

Те излязоха с декларация за достойно заплащане на всички медицински и здравни специалисти и осигуряване на безопасни условия на труд. Освен това те настояват за финансово подпомагане от страна на държавата на аптеките в отдалечени и обезлюдени региони на страната, за да отговорят на новите изисквания. Фармацевтите настояват за работещо електронно здравеопазване преди въвеждането на други електронни системи - за верификация срещу фалшивите лекарства, за проследяване недостига на медикаменти и други административни тежести. Освен това те се обявяват за равнопоставен достъп на българските граждани до аптеки, болници и животоподдържащи и животоспасяващи лекарства с въвеждането на ясни правила, които да важат за всички участници на фармацевтичния пазар.  

Споделяне

Още по темата

Още от България