Полицаи и пожарникари излизат на нов национален протест в София и Варна

Служителите на МВР настояват за по-високи заплати със задна дата

Снимка: БГНЕС

Полицаите и пожарникарите излизат на нов национален протест, който ще се проведе паралелно в София и Варна в четвъртък.

Това обявиха от синдикатите в МВР след заседанието на Съвета за социално партньорство, председателствано от зам.-министър Стефан Балабанов във вторник.

Полицаите организираха национален протест на 5 юли, след което проведоха серия локални прояви с искане за по-високи заплати със задна дата от 1 юли, както и изцяло нов ведомствен закон, който да разреши трупаните с години социални проблеми в системата.

Досега управляващите склониха единствено да изплатят обезщетения за неполучени през последните години униформи, приемайки спешна поправка в ЗМВР, която даде възможност да бъдат отпуснати 30 млн. лева за потърпевшите служители.

"Считаме, че протестът е ефективно средство за постигане на исканията, когато няма диалог, така че всички, които мислят, че си струва да се борят за правата си, да живеят при по-добри условия, при по достойно заплащане на труда, смятаме, че ще ни подкрепят", коментира Галентин Грозев от синдикален алианс "Сигурност пред БНР.

По време на заседанието на Съвета за социално партньорство от ръководството на МВР изнесоха разчети, според които са необходими 136 млн. лева, за да се удовлетворят исканията на полицаите.

Позицията на зам.-министър Балабанов остава непроменена - за увеличение на доходите в силовото министерство няма как да се мисли преди 1 януари догодина. Все още обаче нито премиерът Бойко Борисов, нито финансовият министър Владислав Горанов са коментирали и тази възможност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?