Полицаи и пожарникари протестираха във Варна срещу ръководството на МВР

Полицаи и пожарникари протестираха във Варна срещу ръководството на МВР

Пожарникари, спасители и полицаи излязоха на протест в събота във Варна по повод наложено дисциплинарното наказание на пожарникар, както и заради наредба на МВР за дежурствата. Повече от 100 служители на МВР и Бърза помощ се събраха пред Катедралния храм ”Свето Успение Богородично” в центъра на града.

”Наредбата на МВР за намаляване на броя на пожарникарите на двама ще попречи на изпълняването на задълженията им, а и ще застраши живота и здравето на гражданите. Пожарникарите няма как да си свършат работата и да реагират при бедствия. Само по един човек в задимена среда е много опасно – водачите на пожарните автомобили имат съвсем други задължения”, коментира Красимир Костов, представител на Синдикалната федерация на служителите на МВР, цитиран от бТВ.

Недоволството има и от отношението на ръководството на МВР към редовите служители. Протестиращите искат да се наложи нов климат на работа.

”Ръководството трябва да спре да гледа на служителите като придатък на служебната техника, а като на личности с много важни задължения”, каза членът на синдиката на МВР Валентин Попов.

Пожарникари, спасители и полицаи излизат на протест във Варна, съобщават от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Преди ден от синдиката излязоха с декларация за защита на пожарникар, който е бил наказан дисциплинарно заради поведението му по време на бедствието в квартал Аспарухово. Те смята, че заради поведението на ръководството са застрашени не само социалният мир и животът на служители в пожарната, но се създава и сериозен риск за здравето и безопасността на гражданите.

”Ще задаваме въпроси и ще очакваме отговори. Няма да приемаме голи оправдания и празни обещания. Ще искаме оставки. Време е да изхвърлим боклука”, казват полицаите.

Споделяне

Още от България