Полицаи и прокурори били изнервени от някои съдийски решения

Полицаи и прокурори били изнервени от някои съдийски решения

"Докато не бъде задържано едно лице, ние можем само да предполагаме, че то може да бъде без оръжие, но винаги има хипотеза, че може да бъде и с оръжие.” Така вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов отговори в петък на упреците за прекалена бруталност на някои от извършените в последните дни арести.

"И може би така да изглежда отстрани, продължи Цветанов в интервю за БНР, но разберете, че всяка една операция, тя винаги може да тръгне в различна посока. Така че ние до момента на задържането на лицата ние не знаем дали те имат оръжие или дали нямат, и ние не знаем какви действия биха предприели, ако бъдем прекалено любезни.”

Според Цветанов обратното впемчатление създават хора, "които се явяват като защитници на лица и хора, които по някакъв начин са ощетили държавата в едни огромни суми”.

"А и представете си само, един съдия, който трябва да решава справедливостта и който трябва да отсъжда по обективен критерий, а не финансовият ресурс, който може да бъде осигурен, или как може да бъде манипулирано едно дело, ние говорим за една справедливост, която по конституция и по институционалност е на българската съдебна система”, довърши мисълта си вътрешният министър..

Колкото до репликата на зам.-градският прокурор Роман Василев при ареста на бившия военен министър Николай Цонев "тъй като сте си абсолютен престъпник, като всеки един престъпник, долу на земята!", министър Цветанов заяви че за него "всеки е невинен до доказване на. . . издаването на една присъда”.

"Но явно в България и полицаите, и прокурорите са малко повече изнервени, защото виждате, че техният денонощен труд някой път от едно подобно съдийско решение, от подобен съдия, който би могъл да отсъди в полза на този, който би могъл да му предложи повече пари, може би оттам вече и самият Роман Василев малко повече емоционално му е подействало всичко това, което знае в детайли относно всичко, което се случваше през последните три седмици”, сподели вълненията на служителите на реда вътрешният министър.

Адвокат Михаил Екимджиев коментира по-рано в петък пред БНР, че при задържането на Цонев има съвсем откровено превишаване на правомощия от страна на полиция и прокуратура.

Според Екимджиев видеото съдържа данни за едно унизително отношение по смисъла на член 3 от Европейската конвенция за правата на човека. Екимджиев допълни още, че освен презумпцията за невиновност, в случая са нарушени правото на личен живот и забраната за нечовешко и унизително отношение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?