Полицаи и военни готвят национален протест срещу пенсионната реформа

На 18 октомври м.г. спасители, пожарникари, полицаи, военни и служители в затворите излязоха на протест срещу всякакви действия по промени в осигурителната система за заетите в сектор "Сигурност". Такива промени бяха предложени от служебния социален министър Йордан Христосков. Сн. БГНЕС

Служители на министерствата на вътрешните работи и на отбраната се подготвят за национален протест в знак на несъгласие с пенсионната реформа, съобщи в неделя Илия Кузманов, зам. -председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

Протестът ще се състои на 12 и 13 юни.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин предлага да се въведе минимална възраст за пенсиониране на полицаите и служителите на МО от 52 години и 10 месеца и тя плавно да нараства следващите години до 55 години. В момента за полицаите и военните няма задължителна минимална възраст за пенсия.

"Ние не сме против идеята да се въведе минимална възраст, тъй като това очевидно е наложително. Проблемът е, че тази възраст се въведе изведнъж и с голяма амплитуда. При нас промяната вече надхвърля 16 години за последните 7-8. При нас мъжете и жените отдавна са изравнени като възраст за пенсиониране. По-плавно трябва да е това увеличение и да е съобразено с реалностите в МВР. МВР не е подготвено за служители на 55 години. Няма дейности, които могат да се извършват от такива служители в такова функционално състояние. Те ще бъдат излишни като служители", обясни Кузманов.

Неотдавна синдикатът предложи униформените, които работят на терен, да се пенсионират на 50 години, а всички останали - на 53 години. Синдикатът иска гратисен период до 2018 година, от който не е склонен да отстъпи, каза председателят му Валентин Попов.

Към протеста на полицаите се очаква да се присъединят и надзирателите от затворите. Преди два дни те обявиха, че започват консултации за протести заедно с други синдикати.

Споделяне

Още по темата

Още от България