Полицаи издигнаха протестна палатка пред парламента

Полицаи издигнаха протестна палатка пред парламента

Най-големият полицейски синдикат в МВР започна активни протестни действия. Униформените, които настояват за по-голямо увеличение на заплатите им, разпънаха палатка и подредиха фотоизложба пред сградата на Народното събрание.

Преди месеци правителството разреши на над 30 администрации да си вдигнат заплатите с до 30% с аргумента, че са участвали в овладяване на кризата с коронавируса. Сега служителите на реда искат и те да поличат такова увеличение и подчертават, че те също са на първа линия.

Именно това показва и изложбата. "На снимките са изобразени ситуации, на които се вижда, че полицаите също са на първа линия в борбата с Covid-19", обясни заместник-председателят на синдиката Илия Кузманов, цитиран от БТА.

Палатката ще остане до Народното събрание до края на седмицата. До петък пък полицаи и пожарникари ще се събират за кратко при края на смените и почивките си и ще пускат светлините и сирените на служебните автомобили, за да демонстрират недоволство. След това синдикатът планира нов национален протест.

Преди дни управляващите от ГЕРБ се отказаха от идеята си да има надбавки за всички деца и обявиха, че спестените пари ще бъдат използвани за 15-процентно увеличение на полицейските заплати. Това още повече ядоса служителите на реда и от СФСМВР обявиха, че продължават с протестните си действия.

"Надявам се да намери някакво решение проблемът, който изникна в края на миналата седмица, защото увеличението на нашите заплати да бъде обвързвано с някакви държавни помощи за родители приемаме като една крайно неприятна и крайно безотговорна провокация", каза председателят на СФСМВР Валентин Попов, цитиран от БНР.

Неговият заместник определи идеята като "гнусна провокация и инсинуация".

В началото на месеца се разбра, че управляващите ще предложат 15% увеличение на заплатите в МВР при планирани 10%. Недоволните служители настояваха за 30%, с колкото бе позволено да се вдигнат заплатите в други над 30 администрации с аргумента, че те са участвали в борбата с кризата, предизвикана от коронавируса. Първоначално ръководството на МВР обяви, че няма възможност за повече от 10% увеличение. След това, по време на среща с пожарникарския синдикат "Огнеборец", се намеси и премиерът Бойко Борисов и стана ясно, че скокът ще е 15%. Така пожарникарите се отказаха от протест, за какъвто бяха обявили готовност дни по-рано. 

Споделяне

Още от България