В третия ден на протеста си

Полицаи издигнаха шатра пред Народното събрание

Не е ясно дали искането за оставки в МВР е прието официално от синдикатите

Сн. БГНЕС

На третия ден от протеста си, в неделя точно в 8 часа полицаи издигнаха шатра на площада срещу сградата на Народното събрание. Както обясни един от тях пред медиите, шатрата е нещо като граничен заслон, възпроизвеждащ условията, при които работят колегите му, изпратени да охраняват границата с Турция от опитващи се да проникнат през нея нелегални бежанци. В шатрата протестиращите служители на МВР ще дават дежурства на смени, когато не са на работа.

Недоволството от условията за работа на командированите на границата полицаи е един от мотивите за започналия в петък протест. Другият повод за протеста са готвените пенсионни промени, които предвиждат въвеждането на минимална възраст за пенсиониране за служителите в сектора за сигурност, включително за военните и служителите в МВР.

В момента за тях няма изискване за възраст и имат право на пенсия след 27 години трудов стаж, от които 18 в системата на МВР. Предложението на кабинета е за въвеждане на пенсионна възраст, която от 2015 г. става 52 години и 10 месеца и през следващите расте плавно с по два месеца на година до навършване на 55 години.

Служителите на реда искат, ако се въвежда възраст за пенсиониране, тя да е 50 години, както и да им бъдат спрени командировките на турската граница, да се сложи край на надхвърлянето на нормативите за извънреден труд и да бъдат спрени и структурни промени в МВР.

Идеята е на място постоянно да има между 10 и 20 души. Все още не е известно колко време ще продължи тази форма на протест, обясниха издигналите шатрата участници в протеста.

"Очакваме заинтересованите страни, а това са институциите, в случая - парламента и министерството, да намерят начин да започнем ефективни преговори по нашите искания. Сектор "Сигурност" е изправен до стената. Служителите в него - също. Краят ще бъде тогава, когато нещата започнат да се променят", заяви пред БНР Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР пък коментира, че протестите ще продължат, докато не бъде намерено решение или не бъдат подадени оставки. Той отново подчерта, че събралите се предпочитат преговорите, но настояват те да са пред медиите.

Вчера, на втория ден от протеста беше поискана оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова, на нейния заместник Красимир Ципов и на началника на пожарната Николай Николов.

В неделя пред БНР обаче председателят на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" Любомир Еленков обясни, че няма официално решение на синдиката за искане на оставки. По думите му засега основното искане на пожарникарите и спасителите е за преговори и промени в предлаганата пенсионна реформа, както и в правилата за работа по границата.

Прен БНТ заместник-министърът Красимир Ципов, припомни, че тече конкурс за 200 нови гранични полицаи и до началото на юли се очаква процедурата да приключи.

Засега правителството показва твърдост и не смята да прави отстъпки с въвеждането на пенсионна възраст за военните и полицаите. В петък двамата вицепремиери и министри на вътрешните работи и на труда и социалната политика – Румяна Бъчварова и Ивайло Калфин - проведоха двучасова среща със синдикатите в МВР. След срещата Бъчварова заяви, че не е чула ясни възражения по същество и че целта е да се създаде напрежение и да се демонстрира конфронтационна позиция с МВР. Протестиращите пък нарекоха разговора "фарс".

В събота Калфин обяви, че пакетът от мерки, предложен от кабинета на служителите в сектор "Сигурност", е по-добър от сегашните условия за пенсиониране. Той обвини синдикатите, че се борят полицаите да имат по-рано право на пенсия, но да продължават да ходят на работа, и допълни, че предлага пенсиониране, което съответства на реалната възраст, на която служителите се оттеглят от работа.

Споделяне

Още по темата

Още от България