Полицай на годината рекетирал инвеститор в София

След мълчалив отказ на Цветанов да съдейства на Фандъкова, служителят все пак е пред уволнение

Клисурски бе отличен с наградата "Полицай на годината" през мандата на Румен Петков в МВР. Снимка: МВР

Полицейски началник, награждаван с престижното отличие "Полицай на годината", рекетирал инвеститор в София и половин година не го пуска да влезе в имота, за който е платил над 900 хил. лв. Става въпрос за Румен Клисурски – началник на сектор Икономическа полиция към VІ районно управление на МВР в София.

 

За случая столичният кмет Йорданка Фандъкова е сигнализирала вътрешния министър Цветан Цветанов в края на септември, но все още няма отговор от него.


Това стана ясно по време на сесията на Столичния общински съвет. Фандъкова трябваше да отговори на питане на общинския съветник и лидер на групата на БСП Жельо Бойчев. Той посочи, че същият въпрос е отправен и като парламентарно питане към вътрешния министър Цветанов.

 

По неофициална информация на Mediapool от МВР срещу служителя вече е било образувано дисциплинарно производство и резултатите са изпратени в края на февруари на шефа на СДВР Валери Йорданов. Очаква се той да бъде уволнен.

Столична община забърква кашата

Цялата каша по случая е забъркана от софийското кметство. Причината е, че общината първо е провела конкурс за избор на наемател, но по-късно продала имота.

Апетитният имот е от 511 кв.м на ул.”Осогово” е отреден за жилищно строителство и магазини. През 2007 г. район “Възраждане” го отдава под наем след провеждане на конкурс, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Процедурата обаче е обжалвана.

Докато текат делата междувременно Столична община продава имота на 8 април 2011 г.. Търгът се печели от фирма “Техно Лайн”, управлявана от гръцкия гражданин Георгиос Карнуцос, която дава 720 хил. лв. Заедно с данъците – ДДС и местен, компанията плаща общо 903 хил. лв.

Изненадата за гръцкия инвеститор идва, когато се опитва да влезе във владение на имота през юни 2011 г. Оказва се, че “имотът се държи и владее незаконно и без правно основание от трето лице, което се представи като г-н Румен Клисурски – началник на сектор Икономическа полиция към VІ районно управление на МВР в София”, пише Карнуцос до Фандъкова и Цветанов.

Клисурски заявил на гърка да не се занимава повече с този имот и да забрави за него, каза Жельо Бойчев. “Досега знаехме, че други хора държат паркингите в София”, каза Бойчев визирайки силовите групировки. “Сега обаче се оказва, че полицията ги държи”, допълни общинският лидер на БСП.

 

Апетитният имот превърнат в незаконен паркинг

Оказва се, че купеният от гърка имот и още два съседни парцела са оградени от фирма “Джус 99” и се ползват като незаконен паркинг. Това констатира Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) в свое решение от 1 декември 2011 г. и се разпорежда за премахването на съоръжението до 16 декември.

“Джус 99” е собственост на Иван Иванов и Светла Клисурска, съпруга на полицая. Интересното е, че Клисурска става съсобственик във фирмата през март 2011 г.

Според отговора на Фандъкова, на 16 декември 2011 г. е трябвало да се случи предаването на имота във владение на “Техно лайн”. Това обаче не е станало, защото новият собственик оспорил отложените граници на имота, каза столичният кмет. Фандъкова не можа да каже дали фирмата, в която акционер е съпругата на полицая, е плащала наем на общината за ползването на имота.

Мълчанието на вътрешния министър

За проблема на “Техно Лайн” Йорданка Фандъкова е сигнализирала вътрешния министър с писмо от 21 септември 2011 г. То е подписано от заместничката ѝ Мария Бояджийска, която е изпълнявала длъжността кмет, докато Фандъкова е била в предизборна кампания.

В писмото тя моли министър Цветанов да изрази становище по изложения от господин Карнуцос проблем. До този момент столичният кмет не е получила отговор от вътрешния министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?