Полицаи, общинари и местни величия замесени в аферите с "нуждаещите се" от имоти на първа линия

Полицаи, общинари и местни величия замесени в аферите с "нуждаещите се" от имоти на първа линия

Не само магистрати, но и разследващи полицаи, общинари и други местни величия са се облажили от раздаването на имоти на хора с жилищни нужди по морето.

Историята с хотелите в Приморско, построени на терени с отстъпено право за строеж на лица с жилищни нужди, се повтаря и в Царево, макар и в по-скромен мащаб.

В края на 2006 г. общинският съвет в Царево ударно гласува раздаването на над 60 терена. Показателно е, че в списъка с нуждаещи се има както роми, които са получили право на разгъната застроена площ от 100-150 кв.м, така и роднини на шефове на дирекции от общинската администрация, бивши и настоящи общински съветници и шефове на държавни предприятия.

Техните терени са с разгърната застроена площ (РЗП) над 500 кв.м и се намират на първа линия в квартала Василико. В момента там са построени китни четириетажни хотелчета и апартаменти, в които квадратният метър върви по 1200 евро, показа проверка на Mediapool. (Виж видео)

Особено фрапантен е случаят с офицера от икономическа полиция Георги Дуков, който в края на 2005 г. и началото на 2006 г. е разследвал злоупотребите, констатирани в одитен доклад на Община Царево от Агенцията по финансов контрол. От общо 112 нередности той представя на водещия прокурор Досева само две, които остават без последствие за кмета Петко Арнаудов. Дуков получава парцел от 361 кв.м с право да построи сграда с 542 кв.м разгъната застроена площ.

Показателен е фактът, че наскоро от Бургаска окръжна прокуратура беше отзован водещият прокурор по сигнал срещу кмета на Царево Петко Арнаудов. Това се случи в същия ден, в който вносителите на сигнала трябваше да предоставят нови факти и свидетелства за злоупотреби. По този начин разследването се отлага поне с три месеца, докато бъде разпределен нов водещ прокурор и той се запознае със сигнала.

В сагата с имотните облаги на децата на висшите магистрати остана на заден план въпросът с наказателната отговорност на кметовете и общинарите, които са оземлили фалшивите малоимотни.

Съществува съдебен прецедент от 2007 г в дело срещу ахтополския кмет Бисер Колев за фалшифициране на документи, с които са картотекирани като крайно нуждаещи се лица, които не са жители на Ахтопол. Сред тях е и Здравка Урумова, съпруга на понижения магистрат Николай  Урумов, чиято дъщеря все пак успя да вземе терен като нуждаеща се, но в Приморско. До раздухването на случая и подвеждането под отговорност на Бисер Колев се стигна след като разследващият журналист от Бургас Асен Йорданов публикува материал в местната преса.

Бисер Колев е осъден, но се отървава с административна глоба. Любопитно е, че дори прокуратурата пледира освобождаване от наказателна отговорност на кмета. 

След това решение кметовете и общинарите от Царево и Приморско могат да са спокойни, че няма да бъдат наказани строго от Темида. 

Освен ако най-сетне прокуратурата не започне дела по същество за търговия с влияние и злоупотреба с обществени средства, каквито са терените частна общинска собственост. Тогава обаче ще трябва да се разрови не само това, което общините са дали в тази търговия, но и това, което те са получили от полицаи, прокурори и магистрати - безнаказаност и политически чадър, осъществяван от най-високо ниво в партийните ръководства. Включително и в това на ГЕРБ! 

Последното не е голословно твърдение, а увертюра към нови документални разкрития, които ще покажат дали сред управляващите има истинска воля за справедливост и скъсване с тази позорна търговия с обществени блага.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?