Полицай, обвинен за побой на протестиращ срещу Орешарски, осъди прокуратурата

Полицай, обвинен за побой на протестиращ срещу Орешарски, осъди прокуратурата

Полицаят Веселин Данчев, който бе обвинен и оправдан, че е удрял с палка протестиращ в "нощта на белия автобус" през 2013 г., осъди прокуратурата за 30 хил. лв., съобщи lex.bg. Решението не е окончателно, а искът на Данчев е уважен само частично. Той претендирал за 80 хил. лв.

Служителят на МВР бе обвиняем, че по време на антиправителствения протест на 23 срещу 24 юли 2013 г. е нанесъл лека телесна повреда на протестиращия Кирил Димов. Протестите бяха с искане за оставка на кабинета "Орешарски" и започнаха заради избирането на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Дни по-късно той се оттегли от поста, но протестите продължиха месеци наред.

На 23 юли МВР се опита да изведе депутати с бял автобус, който бе паркиран в близост до храма "Александър Невски". Рейсът беше замерван с камъни, а полицаите се опитаха да разгонят протестиращи. На кадри бе заснето как жандармерист с бяла маска на лицето удря хора, въпреки че те се оттеглят.

Малко след това главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че това е полицейско насилие. На Денчев бе повдигнато обвинение. Той бе оправдан, а прокуратурата не протестира решението.

След края на делото полицаят е завел иска срещу прокуратурата. Той е посочил, че през тези години е преживял много страх, унижение, стрес, разболял се, разбило се и семейството му, сменил и работата си, тъй като търпял и подигравки от колеги. Освен това се страхувал от саморазправа.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?