Полицаи от ГДБОП влязоха в книжарница

В сряда при акция на ГДБОП в столична антикварна книжарница са иззети антични и средновековни монети, етнографски предмети и картини, съобщиха от пресцентъра на МВР ден по-късно. В съобщението не се споменава за взети книги.

От полицията допълват, че в обекта се държат и предлагат движими културни и археологически ценности. Собственик на книжарницата е М. Д. на 41 години от София, без криминални прояви, но и без лиценз за извършване на антикварна дейност. Той е нямал и регистрация съгласно изискванията на Закона за културното наследство в Министерството на културата.

При претърсването на книжарницата спецполицаите открили пет антични и средновековни монети и три картини - пейзаж на лицето Л. Доганов, морски пейзаж на лицето Ал. Мутафов и пейзаж на трето лице с име Ат. Михов.

Иззети са и седем етнографски предмета с висока стойност, сред които женски и мъжки колани, тип "дедеагач"; седефена плочка с изобразени църковни мотиви; пафти със седефени плочки; кръжило – украса, тип "диадема"; два накита - тип "огърлие" и тип "медальон", с множество украси, уточняват от полицията.

По случая е образувана преписка и предстои провеждането на допълнителни експертизи.

Работата по разследването продължава под ръководството на Софийската градска прокуратура.

В същото време митничари от Варна са открили 13 килограма кокаин в джетове. Служителите на Митница-Варна са избрали за проверка контейнер, пристигащ с кораб от Санта Лусия.

При огледа е установено, че в контейнера са натоварени два водни джета. След разглобяването на машините в носовите им части митничарите са открили общо 12 пакета, съдържащи 13 кг. кокаин.

По случая е образувано досъдебно производство.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?