Полицаи от София и Загреб ще търсят заедно хърватските килъри

Хърватски и български полицаи ще работят съвместно по разследването на 5 до 8 поръчкови убийства, извършени в България през последните години, за които се предполага, че са дело на т.нар. хърватска банда за мокри поръчки. За това са се споразумели министърът на вътрешните работи Георги Петканов и хърватският му колега Мариян Млинарич, който е на еднодневно посещение в страната ни.

Двамата министри са обсъдили и мерки за проследяване на някои от лицата, заяви министър Петканов. Той уточни, че детайлите по този въпрос ще бъдат отработвани от специалистите.

Петканов обяви, че заедно с хърватския си колега и шефовете на спецслужби са изчистили недоразуменията от преди два месеца.

Млинарич и Петканов са договорили сътрудничество между българското и хърватското МВР, както и подписване на споразумение за обмен и защита на класифицираната информация. Точно оттам тръгна и скандалът през лятото, когато МВР в София изтипоса снимките и имената на 12 хървати в медиите без да предупреди Загреб и така провали оперативни разработки на колегите си. Наложи се главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов спешно да отлети за Загреб и оправда гафа на СДВР с пресцентъра на министерството. По повод заплахите на нарочените за убийци да съдят България в Страсбург, Борисов обяви, че държавата има достатъчно да плати обезщетения.

Междувременно МВР обяви,че издирва само трима от първоначално 12 хървати. Задържан бе Иван Мозе, който е в ареста по обвинение за убийството на полицая Кирил Жеков и Асен Петров-Шаки. Той и негови сънародници, според прокуратурата и МВР са замесени и в убийството на бай Миле и петимата в ресторанта на "Славия".

Другите двама от групата - избягалият от СДВР Бранко Вуянович и соченият за лидер на групата Робърт Матанич, още се издирват, каза днес Петканов.

След поредното гангстерско убийство в центъра на София, кримирепортери предположиха, че килърът на Димата Руснака вероятно е някой "незаловен хърватин".

Още от България