Полицаи с мегафони ще известяват за по-силни земетресения

Полицаи с мегафони ще известяват за по-силни земетресения

Разпоредили сме всички налични полицейски патрули, при подобно или по-силно земетресение, по мегафони да съобщават придобитата от Института  по геофизика при БАН информация. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след работната среща с директора на Националния институт по геофизика, геодезия и география проф. Николай Милошев, главния секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев и директора на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

При подобни ситуации проф. Милошев има право да поиска ескорт до сградата на БАН от първия срещнат патрул, каза още премиерът, цитиран от БТА, и благодари на професора за денонощната, всеотдайна и компетентна работа.

Всички медии имат равен достъп и незабавно трябва да получат информация при възникването на такова събитие, като молбата на премиера бе информацията да се предава така, както е съобщена от експертите. Установен е вече пряк телефон между института и дежурния на МВР. Още в първата секунда, в която сте наясно в института какво е положението, го съобщавате на дежурните в МВР и те го съобщават на всички патрули, които ще имат задължението да го съобщят на хората.

Премиерът представи и подготвените от проф. Милошев правила за действие при земетресение:  хората трябва да отворят вратите към стълбището, да застанат под конструкция, предпазваща ги от падащи предмети - каса на врата, маса, чин, по-далеч от прозорци, витрини и висящи предмети и да изчакат люлеенето да спре.  След това максимално бързо трябва да се излезе от сградата. Да не се използват асансьорите и да не се предизвиква струпване на изходите. Навън хората трябва да се отдалечат максимално възможно от всички заобикалящи сгради и съоръжения, електропроводи, газопроводи и др. Не влизайте отново в сградите преди да се убедите, че опасността е преминала.

На работното място спазвайте правилата за евакуация, а у дома изчакайте информация от компетентните органи. В автомобила при първа възможност спрете на открито място.  Окажете първа помощ на пострадали около вас, ако има такива. Включете радиа, телевизии и следвайте указанията на държавните и общински служби за борба с бедствията. Не се опитвайте веднага да напуснете населеното място с автомобил, защото това може да предизвика задръстване и да усложни обстановката. Не се доверявайте на слухове за следващи трусове или наводнения, доверете се на официалната информация.

Проф. Милошев в края на указанията е отбелязал: "Помнете, чевсе още предсказването на земетресения е невъзможно".

Петдесет от проверените 14 000 сгради ще бъдат съборени

Към момента комисиите, които оценяват щетите, са проверили 14 000 сгради, като е установено, че в 50 от тях повече не може да се живее. Те ще бъдат съборени, а собствениците обезщетени, съобщи премиерът Бойко Борисов.

Сред сградите, които ще бъдат разрушени и изградени отново, са и две детски градини и едно училище в Радомир. По думите му  има готовност щетите да бъдат покрити със средства от фонда за бедствия.

Бойко Борисов отбеляза също, че е разпоредил на кметовете да отиват с комисиите на място при възрастни хора и при социално слабите и да им помогнат при подготвянето  на съответните документи, за да могат да си получат парите.

По отношение на действията при нови земетресения, премиерът информира, че е издадена заповед да има допълнително жандармерия и сили на МВР, които  да се пренасочат към пострадалите от земетресение места, за да се предпази населението от кражби и мародери и да се успокояват хората.

Проф. Николай Милошев заяви в отговор на въпрос заспекулации за очакван още по-силен земен трус, че категоричнотакова нещо не може да се предскаже. Няма такава информация -научна, оперативна, която да ни навежда и минимално на такавамисъл, добави той. По думите му пернишкото огнище практически еизчерпано от енергийна гледна точка.  По-страшно ипо-изненадващо  бедствие в България от земетресенията няма,отбеляза професорът и добави, че "прогнозите" за бъдещи трусовеза него са спекулация с инстинкта за самосъхранение у хората.

Споделяне

Още по темата

Още от България