Полицаи са убили Чората, но това не е провал на операция “Респект”

Полицаи са убили Чората, но това не е провал на операция “Респект”

Министърът на вътрешните работи Румен Петков призна в сряда, че негови подчинени от РДВР – Благоевград са пребили до смърт Ангел Димитров – Чората и прие подадените оставки на шефовете на регионалната дирекция. Петков обаче не смята, че случилото се е провал на провежданата полицейска операция “Респект”.

Това той заяви часове след като лидерът на ДСБ Иван Костов обвини служители на МВР, че са умъртвили Чората, който е “неудобен свидетел, разполагащ с информация за корупция в МВР.” 

В декларация от името на ПГ на ДСБ Костов каза, че до убийството се е стигнало след публично подстрекателство от страна на вътрешния министър Румен Петков и министъра на правосъдието Георги Петканов, които препоръчаха на служители от МВР да действат с “всички средства на ръба на закона” и дори “да го прекрачват”.

Експертизата на проф.Стойчо Раданов, шеф на “Съдебна медицина” при Медицинския университет в София за смъртта на Ангел Димитров - Чората е категорична и аз съм взел решението си, каза министър Петков преди заседанието на парламентарната вътрешна комисия, която го изслуша за вътрешната проверка по случая.

Той обяви вече известния от публикации в пресата факт, че смъртта на Чората, който почина при задържането му от полицията в Благоевград на 10 ноември, е настъпила вследствие на побой. Министър Петков получил потвърждение лично от проф. Раданов.

Няма провал на операция “Респект”

В четвъртък ще се срещна с роднините на починалия да ги информирам за управленските решения, които ще взема след този случай, уточни Румен Петков.

Той беше категоричен, че случилото се е трагедия, но това не означавало провал на провежданата полицейска операция “Респект”. Ние ще продължим тази политика, но когато се прекрачва законът, ще бъда безкомпромисен, каза Петков.

Оставки в РДВР – Благоевград

Късно в сряда пресцентърът на МВР обяви официално оставките на директора на РДВР – Благоевград ген. Богомил Янев, началника на регионално звено "Борба с организираната престъпност" полк. Александър Костов и началника на регионалното звено "Полиция" полк. Димитър Балев. И тримата подавали рапорти за напускане по собствено желание, които министърът прие.

Ген. Янев, който през цялото време защитаваше действията на подчинените си и твърдеше, че не побоят е причина за смъртта на Чората, в сряда изрази съжаление за действията на петимата полицаи и пое “цялата морална отговорност.”  

Той изказа съболезнования на роднините на убития. Досега Янев повтаряше, че Чората е починал от инфаркт и е “престъпник, намерил логичния си край”, въпреки че срещу него няма заведени дела, а РДВР – Благоевград му е издало преди година лиценз за охранителна дейност.

Според неофициална информация ген. Янев се оттегля не само заради случая с Чората, но и заради изтичането на информация от масивите на районното звено за борба с организираната престъпност. В понеделник със заповед на министър Петков бе освободен зам.-шефът на звеното майор Мирослав Писов заради “уронване престижа на МВР.”

Случаят нямаше да предизвика скандал и щеше да се потули, ако роднините на Димитров не бяха вдигнали шум и не бяха поискали повторна експертиза след като видяха по тялото на загиналия очевидните следи от тежък побой. Проговориха и свидетели, видели как полицаи убиват 38-годишния благоевградчанин с удари и ритници.

Първата експертиза, проведена в Благоевград, потвърди версията на полицията, че причина за смъртта е инфаркт.

Независимата експертиза бе извършена на 19 ноември в София. Веднага след това главният секретар на МВР ген. Илия Илиев заяви, че действията на полицията при задържането на Чората са били изцяло правомерни и употребата на физическа сила не е причина за смъртта му. Генералът оправда побоя, като каза, че Чората оказвал ожесточена съпротива.

“Преднамерено полицейско убийство”

Адвокатът  на близките на убития Илия Янев обясни пред БНР, че при освидетелстването на полицаите, участвали в инцидента, по тях не са открити следи от насилие. Според него това опровергава версията за оказана съпротива от страна на арестувания.

По думите му преди да почине, Чората е бил бит повече от десет минути и по тялото му са личали множество рани и дори черепът му е бил счупен.

“Според мен бе извършено едно преднамерено полицейско убийство на човек, който, какъвто и да е, не заслужаваше смърт за каквото и да е било”, заяви адвокатът.

В същото време МВР проверява дали Чората не е притежавал списък с имена на корумпирани полицаи, каквато информация бе тиражирана в медиите. Според публикации това може да е коствало и живота му.

Братът на убития имал доказателства за корупция срещу полицаите

“Не се чувствам удовлетворен от уволненията в МВР. Имам доказателства за корумпирани служители на МВР. Това е ген. Янев, имам доказателства за това, ще ги покажа, ако трябва”, заяви пред Нова телевизия в предаването “Часът на Милен Цветков” братът на убития Димитър Димитров.

По думите му ген. Янев “си има любовница, която се занимава с гъби – изкупува гъбите лично той, те са износ за Гърция и от там взима много пари. С ректора на университета играят игри, всичко имам написано, това е останало от брат ми”, каза Димитров.

Според него обкръжението на Янев също е корумпирано. Той спомена “полк. Александър Костов, началник на РЗБОП-Благоевград, кап. Мирослав Писов, служител в РЗБОП-Благоевград, Владо Сабаклиев, една от най-големите риби в РЗБОП–Благоевград, Пламен Мичев,  заместник на Александър Костов, това са най-големите риби, които играят. В Сандански също има корумпирани – Младенов, той е зам.-началник и в Петрич има – Пейо Николовски, също зам.-началник”, каза още Димитров. Той обяви, че заплашват него и семейството му по телефона.

В прессъобщението на МВР за оставките на ръководството на РДВР – Благоевград бе уточнено, че експертизата ще бъде предадена на следствието и то ще търси виновните за направеното”.

Делото за смъртта на Чората преминава от благоевградската към софийската военноокръжна прокуратура, съобщи говорителят на следствието в Благоевград Здравко Бакалов. Той уточни, че докато не бъдат запознати роднините на починалия, резултатите от петорната експертиза няма да бъдат оповестявани.

Според Бакалов до този момент са разпитани над 25 свидетели, включително и полицаи и са направени 7 експертизи, не само медицински.

Още по темата
Още от България

За или против машинното гласуване?