Полицаи ще протестират за заплати на 5 юли

Ако няма споразумение, синдикатът заплашва с ежедневни стачки при европредседателството

Полицаи ще протестират за заплати на 5 юли

Национален полицейски протест с искане за увеличаване на заплатите е насрочен за професионалния празник на службите на реда 5 юли, от 11 часа пред катедралата "Александър Невски" в София. Това съобщи съобщи пред журналисти в неделя  Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), който е най-големият полицейски синдикат, .

По думите му, ако с ръководството на МВР не бъде постигнато търсенето вдигане на трудовите възнаграждения, полицейският синдикат ще продължи с протестите си на 14 септември, 8 ноември и 22 декември, които са свързани по някакъв начин със служителите на МВР.

"От 5 януари 2018 година, датата, когато България поема председателството на Съвета на ЕС, нататък протестите ще бъдат ежедневни“, заяви Попов.

Отправената крайна заплаха за протести по време на европейски събития в София за европредседателството на страната ни, е заради поисканото от синдиката 15-процентово увеличение на заплатите. След известно разминаване в позициите на ръководството на МВР, от думите на вътрешния министър Валентин Радев стана ясно, че повишение на възнагражденията няма да има, тъй като липсват аргументи.

"Ако преговорите с ръководството на МВР, а може би и с ръководството на държавата, не протекат по начин, по който ни удовлетворява, няма да ограничим протеста си само с митинга на 5 юли“, закани се Попов, който обаче изрази надежда да не се се стига до там.

"Не организираме протест заради самия протест, не съм фен на протеста, но той е част от преговорния процес и социалния диалог“, посочи той и изрази недоволството на профсъюза, че липсва нормален диалог по въпроса с ръководството на МВР и разговорът се води през медиите.

"Отворени сме за преговори, готови сме да разговаряме по размер на увеличението на възнагражденията на служителите на МВР, евентуално по това дали на всички по равно или да има някаква диференцираност и от коя дата да влезе в сила", декларира лидерът на полицейския синдикат.

Той изрази надежда насроченият протест да принуди вътрешният министър да седне на масата на преговори с полицаите, защото "ние по гълъб не можем да изпратим аргументите си".Той посочи, че след съвета за тристранно сътрудничество, на който зам.-министърът Стефан Балабанов пое ангажимент за увеличение на заплатите, на министърът Валентин Радев ги отхвърли, синдикатът е поискал среща с Радев, но отговор засега нямало.

По-рано през деня пред БНР Попов коментира думите на зам.-вътрешния министър Стефан Балабанов, че правителството ще осигури униформи на полицаите, каквито не са получавали от 4-5 години и че на места дори облеклата вече били раздадени.

"Пълни складове може и да има, само че аз не знам къде. Колегите също не знаят! Ние имахме намерение, в интерес на истината, да отидем и да поканим медиите да потърсим някъде в Симеоново някакъв пълен склад, защото ако не се лъжа, така беше казано публично, но се отказахме. Няма пълен склад в Симеоново. Това е истината! Предстои едно преместване на едни складове в Симеоново и те още не са пълни. Нови униформи ще има скоро най-вероятно. Вече се изпълняват няколко обществени поръчки. Трябва да уточня, че болшинството колеги, които изпълняват задълженията си в униформено облекло, не са получавали такова в продължение на години - три, четири, че даже и пет", заяви Попов.

Той посочи още, че "на 19 март тази година, преди още да е станал министър на вътрешните работи, господин Радев заяви в едно телевизионно студио, че ще бъдат увеличени с 20 процента заплатите на служителите в МВР". "Очевидно той самият е имал някакви аргументи, за да го каже", допълни Попов.

"Ако смятахме, че вътрешната сигурност и опазването на обществения ред е приоритет на правителството, ние щяхме да искаме поне 25% и нагоре увеличение на заплатите и поне 30 до 50 процента увеличение на бюджета на МВР. Ние говорим за крайна необходимост, а не за приоритети. Определено сме наясно къде точно сме в списъка с приоритетите в момента. Ние изобщо не се залъгваме, наясно сме, че не предоставяме на хората това, което те очакват от нас. Но, ако състоянието на МВР продължи да се влошава с такива темпове, само след 10 години българското общество ще плаче за днешната полиция", коментира синдикалистът пред радиото.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?