Полицаи, точили бензинопровод, заловени в акция “Шейховете“

Полицаи, точили бензинопровод, заловени в акция “Шейховете“

Общо единадесет души, след които и четирима полицаи, бяха арестувани в петък като членове на престъпна група, която е точила гориво от бензинопровод на "Лукойл", в рамките на операцията “Шейховете“.

Акцията бе оповестена, както обикновено, сутринта от вътрешния министър Цветан Цветанов. Той съобщи за задържането на група, източвала гориво от продуктопровод на рафинерията в Бургас. По думите му операцията стартирала в ранните часове на нощта срещу петък.

Групата била следена от около три месеца от служители на "Вътрешна сигурност" на МВР, тъй като била установена и съпричастност и на полицейски служители. Активно съдействие на органите на МВР са оказали от охранителната фирма на нефтокомбината - “Лукома”.

По време на операцията е било наблюдавано източването на около осем тона бензин в района на село Росен. Около 1 ч. представителите на областната полицейска дирекция Бургас и жандармерията са спрели камиона, в който се е намирала маскирана цистерна. Той е бил подсигуряван от ескорт от два автомобила, обясни Цветанов.

На място са били задържани шофьорът на камиона 38-годишният Георги Иванов с регистрации за кражби на коли, водачите на двете коли 41-годишният Петър Милчев и 30-годишният Стоян Златев. И двамата също са криминално проявени. Арестувани са и 21-годишният Калоян Атанасов, който не е криминално проявен, както и 68-годишен охранител на базата.

В групата са били и полицейските инспектори от пристанището на “Нефтохим“ Георги Богданов (38 г.) и Димитър Стойчев (41 г).

По време на акцията успели да се изплъзнат другите двама полицаи, сочени за организатори на групата - 46-годишният Валентин Атанасов от Областната дирекция на МВР в Бургас и Валентин Станев на 38 г. от Първо РПУ Бургас. След преследване в гористата местност те са били заловени

Установено е, че със съдействието на служителите на реда е конструирано сложно съоръжение от стар водопровод с което се е източвал бензинът. Групата е била оборудвана с прибори за нощно виждане, каза министър Цветанов

По-късно са били арестувани още двама души, съпричастни към групата.

Единият е 36-годишният диспечер в нефтената база на “Лукойл” Живко Атанасов, който е брат на един от арестуваните полицаи. Той е информирал групата кога предстои пренос на гориво, а също така е подпомагал групата с подаването на необходимите налягания в продуктопроводите, за да не бъдат засечени кражбите от “Лукойл”. 

В Черноморец пък е заловен мъж, известен като Бълхата, който също е оказвал съдействие на групата.

Съвместно с НАП е започнала проверка на бензиностанцията в село Росен, където се предполага, че е пласирано откраднатото количество гориво.

Продължават процесуално-следствените действия. Извършват се повторни огледи на камиона и на мястото на кражбата. В момента следователи и прокурори от Окръжна прокуратура Бургас извършват съответните действия. Взета е мярка от 24 часа полицейско задържане на участниците в групата. Продължават действията по установяване на други лица, които подпомагат групата в престъпната ѝ дейност, заявиха от МВР

Споделяне

Още по темата

Още от България