От БСП огласиха нов случай на полицейско насилие

Полицаи "третирали" с електрошок младеж, заподозрян за графити

Цветанов обяви в аванс, че близките на момчето си измислят, въпреки че имат медицинско

Снимка: БГНЕС

Три дни след избухването на скандала около безпричинния и груб арест на семейство Начкови от Мировяне, депутатът от БСП и бивш вътрешен министър Михаил Миков обяви, че ботевградски полицаи са били с електрошокова палка 18-годишно момче, заподозряно за рисуването на нецензурни и фашистки графити.

Зам.-шефът на парламентарната група на социалистите подкрепи думите си с медицинско свидетелство, което пострадалият Петер Иванов си изкарал в Александровска болница на 12 януари, седмица след разпита му в ботевградското село Скравена.

Според медицинското заключение младежът има "множество червеникави изгаряния по шията, двете ръце и двата крака", като се уточнява категорично, че "тези увреждания могат да се получат при въздействие от електрошокова палка по време и начин, както съобщава пострадалият".

"Жалбите, които са подадени, показват натрупване на полицейщина, която по никой начин не съответства на Конституцията и на НК", заключи Миков, добавяйки, че във вторник сутрин министър Цветанов "е споделил една неистина или по-точно е излъгал за случилото се в Скравена" по време на свое телевизионно интервю.

Часове по-рано МВР шефът сам обяви пред бТВ, че роднини на заподозрени за изписването на въпросните графити в Скравена "се обадиха и казаха, че спрямо децата има оказано полицейско насилие".

"Но никой не даде обществен отзвук на това, какво са направили тези деца, какво са направили полицаите, за да ги задържат, и те са си направили пълни самопризнания. И всъщност в един момент се оказва, че този случай, който го коментираме вече втори ден, реално той е провокиран от това, че излезе, че е имало някаква "Фейсбук" група, което всъщност е призовавала да не се гласува за Бойко Борисов", коментира Цветанов, опитвайки се да илюстрира добрата работа на подчинените си, които безпричинно са обвинявани в произвол.

Случаят в Скравена е от началото на януари, когато сградата на местната поща и няколко къщи осъмнаха с нацистки свастики, закани "Смърт на селяните", "Умрете" и други подобни надписи и неприлични рисунки, изписани със спрей върху стените.

БСП не изключва пореден вот на недоверие заради Цветанов

БСП може да поиска вот на недоверие на кабинета заради действията на вътрешния министър Цветан Цветанов. Това стана ясно от думите на лидера на БСП Сергей Станишев във вторник след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

За да не бъде категоричен, той за пореден път използва оправданието, че социалистите имат само 40 депутати, а за внасяне на искане за оставка към кабинета се изискват 48 подписа.

"Цветан Цветанов налага репресивна държава, в която всеки неудобен на ГЕРБ е престъпник до доказване на противното. Имаме некомпетентност и арогантност от страна на полицията и висшите представители на държавата, включително и от премиера", каза Станишев.

Според него казусът в Перник става неразкриваем и "серията" продължи с насилието в Мировяне, което е неприемливо.

"Премиерът реагира бързо, поиска оставки и как реагира министърът на вътрешните работи - с мъмрене", отбеляза Станишев. Цветанов съобразява ли се с мнението на министър-председателя, запита той. Продължава и арогантната намеса на Цветанов в работата на правосъдието, посочи Станишев.

"Цветанов заявява, че с десетки съдии си говори ежедневно. Какво е това, освен намеса и натиск, по много казуси очевидно", заяви още той.

Очевидно е и нежеланието на прокуратурата да разследва случаи, свързани с управляващите, констатира той. Цветанов налага репресивната държава в България, обобщи Станишев.

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?