Полицай влезе в затвора за три години и половина заради подкуп

Полицай влезе в затвора за три години и половина заради подкуп

Бившият полицай от Добрич Иван Петков влезе в затвора да излежава присъдата си от три години и половина заради поискан подкуп от шофьор, съобщиха в сряда от Апелативната прокуратура във Варна.

Той беше осъден за поискани 200 лева, за да не състави акт на шофьор, който е шофирал без книжка и без "Гражданска отговорност". Случаят е от 23 ноември 2012 г.. Тогава 27-годишен мъж от Добрич е отишъл с колата на братовчедка си до магазина, за да купи памперси на детето си. Мъжът не носил в себе си шофьорска книжка, а колата пък била без документ за задължителната застраховка.

Иван Петков бил на патрул със свой колега, когато спрели колата за проверка. Полицаят поискал от водача документ за самоличност и документите за колата. Той обяснил, че колата не е негова. След като видял личната карта и че шофьорът няма книжка, нито застраховка "Гражданска отговорност", полицаят задал дежурния въпрос: "Какво ще правим? Да пусна ли документите на делото или ще ми даваш колата?"

Мъжът му отговорил, че не знае в какъв смисъл трябва да се разберат. След това полицаят му обяснил, че за тези нарушения ще има акт за 1000 лв., може да се състави наказателно постановление и че се "отива на пробация".

Шофьорът разказал, че колата ("Сеат Ибиза") е на братовчедка му и тя я продава, а той нямал пари, на което полицаят заявил, че ще купи колата за 500 лв., а за 300 лв. ще се "оправи с колегата си от автопатрула". След още 3 дни, в които двамата не се спазарили, а документите останали у полицая, той свалил "мизата" на 200 лева.

Междувременно шофьорът научил, че Петков не за пръв път иска пари по същата схема и решил да сигнализира полицията, след което униформеният бил задържан с белязани пари.

Предаването им станало в магазин, където шофьорът казал на полицая: "Бате Иване, 200 лева има, продадох коня на баща ми". Петков обаче не докоснал парите, а казал на мъжа да сложи четирите банкноти в торбичка, която му подал. След това мъжът напуснал магазина, но влезли полицаи и задържали колегата си.

Присъдата от три години и половина затвор ще се изтърпява в затворническо общежитие при първоначален общ режим.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?