Полицаи, военни и данъчни на протест срещу антикризисните мерки

Полицаи, военни и данъчни на протест срещу антикризисните мерки
Полицаи, военни, данъчни и надзиратели в затворите от цяла България се събраха в събота на протест срещу условията, в които работят, и срещу лансираните антикризисни мерки на правителството, според които държавните служители трябва сами да плащат осигурителните си вноски. Множеството недоволни изпълни градинката пред Народния театър "Иван Вазов".

Всъщност протестът на служителите в МВР бе насрочен отпреди месец, но съвпадна с идеята на управляващите за социалните и здравните осигуровки. Поради тази причина, към полицаите се присъединиха данъчни, военни и надзиратели.

Около 20 минути след започването на митинга пред театъра като "работодател" дойде вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, придружаван от солидно количество полицейски началници. Появата на Цветанов бе посрещната с освирквания. Министърът обърна сериозно внимание на репортерите, които му отвърнаха със същото и за около 40 минути позабравиха за недоволните полицаи.

Преди това шефът на полицейския синдикат Валентин Попов обяви от трибуната, че пушенето и пиенето на вода не е довело до нищо. Именно под формата на масово пушене и консумиране на минерална вода през декември 2008 година стартираха първите полицейски протести заради мизерните условия на труд и ниското заплащане. Точно преди година (15 март – б.р.) около 10 000 полицаи символично погребаха МВР като напълниха телашитен ковчег с нашивки и пагони.

"Сега сме тук, за да говорим", заяви Попов. После помоли, ако има поддръжници на политически партии, да напуснат мероприятието.

От трибуната синдикалният лидер посочи три основни проблема. Първият - липса на социален диалог, вторият – окаяната материално-техническа база, и третият – ниското заплащане.

Попов повтори, че полицаите сами си купуват консумативи и на практика спонсорират МВР. В българската полиция отдавна има практика служителите да си купуват течност за чистачки, бензин, тонери за принтери и др.

След кратката реч на Попов събралите се почетоха паметта на загиналите си колеги с песен на Слави Трифонов. Точно след края на песента се появи Цветанов с целия си екип. Отсъстваше само зам. - министър Павлин Димитров, които отговаря за диалога с протестиращите. Синдикалистите не веднъж са се оплаквали от Димитров и са искали отстраняването му с различни аргументи. Последният бе, че им се подиграва.

Протести се проведоха и в други градове на страната, а министрите на вътрешните работи и на отбраната Цветан Цветанов и Аню Ангелов заявиха, че заплатите на подчинените им няма да бъдат намалявани. Военният министър говори в Пловдив.

Увеличение на заплатите обаче също няма да има. "Нека да бъдем реалисти, смятам, че трябва да има разбиране, че днес държавата не е в състояние да осигури по-високи заплати", заяви Цветанов, който се поизхвърли с изказване, че може да поиска намаляване на неговата заплата и възнагражденията на заместниците му, за да се компенсират наламяващите доходи на полицаите заради разходите за осигуровки.

Той не разговаря с полицаите от трибуната, а и тяхното мнение бе, че не това е мястото за диалог. "Разбирам, че е трудно днес да се говори с тях, защото има твърде много емоция", заяви Цветанов

Цветанов добави, че правителството работи в условията на скрит дефицит, който надвишава 2 млрд. лева. "Има криза, защото тези пари трябва да бъдат намерени отнякъде и платени", добави Цветанов.

В обясненията си, че няма пари министърът мина по познатия конспект. Вината, разбира се, е на предишните управляващи. Пример бе даден с актуалния в последните дни проект "Цанков камък", който сегашното правителство трябва да плати. Средствата за него обаче надвишават бюджета на МВР. Преди два дни премиерът Борисов призова полицаите да потърсят парите си именно в "Цанков камък", който се оказал платинен.

Цветанов се използва повода и отправи реплики към президента: "Когато излиза да говори президентът Първанов, аз трябва да кажа, че 1996-ата година, когато бях служител в системата на МВР и офицер, заплатата ми беше седем долара. Къде беше той тогава? Колегите ми имаха заеми".

Около два часа след започването на протеста, множеството се отправи към президентството и Министерски съвет, за да депозира декларация с исканията си. От екипа на Първанов нямаше никого и декларацията не бе внесена. В Министерски съвет тя бе дадена на експерт, които бе на работа в съботния ден.

Недоволните продължиха пътя си към Народното събрание, където бяха приети от председателя на парламента Цецка Цачева.

Тя обеща да се търси решение на проблемите на протестиращите и да се преосмисли посланието им до парламента и правителството. ГЕРБ обръща изключително внимание на работещите в областта на сигурността, тъй като те трябва да изнесат борбата с организираната престъпност и корупцията, допълни парламентарният шеф.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?