Полицаи, военни и надзиратели с "клоунски" протест срещу Христосков

От социалното министерство реагираха с уверението, че ранното им пенсиониране остава

Снимка: Dariknews.bg

Служители на МВР, правосъдното и военното министерства, сред които полицаи, пожарникари, военни и надзиратели протестираха в събота срещу служебния социален министър Йордан Христосков, носейки клоунски носове.

В шествието им участваха няколкостотин души. Освен за оставката на социалния министър, те настояват и за "незабавно прекратяване на всякакви действия по промени в осигурителната система за заетите в сектор "Сигурност" без участието на техните представители".

Повод за недоволството на синдикатите на униформените стана изказване на Христосков, отразено в стенограмата от заседание на Министерския съвет (МС) в края на септември, от което ставаше ясно, че служебният кабинет подготвя бъдещото прекратяване на ранното пенсиониране в сектора "Сигурност".

В отговор Синдикалната федерация на служителите в МВР, Синдикатът на служителите в затворите в България, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Националната асоциация "Сигурност" организираха незабавен протест.

Според протестиращите всички обсъждания на темата и вземане на решения по нея са се състояли без участието на професионалните организации на служителите в сектор "Сигурност", но и без те да бъдат информирани.

Те смятат, че по този начин се създава порочна практика, която ощетява не само служителите, но и създава риск за националната сигурност. Протестиращите настояват спешно да се приемат подзаконовите нормативни актове, предвидени в Закона за МВР с участието на професионалните организации на служителите във вътрешното и правосъдното ведомства.

Преди няколко дни Йордан Христосков направи опит да успокои униформените, заявявайки, че "членовете на Консултативния съвет за оптимизация в осигурителната система никога и по никакъв повод не е обсъждал намаляване на броя на брутните заплати, получавани при пенсионираните военнослужещи и работещите в МВР и Министерството на правосъдието".

Опитвайки се да тушира създалото се напрежение и да избегне евентуалното масово напускане на служители на МО, МВР и МП, Консултативният съвет за оптимизация в осигурителната система предлага да бъде въведен преходен период от 3 до 5 години. В този срок униформените ще имат право да се пенсионират при досегашните условия – 27 години стаж, две трети от който в системата. Организаторите на протеста обаче отхвърлят и това предложение.

Няколко часа след протеста в центъра на София от социалното министерство разпространиха прессъобщение, с което увериха, че ранното пенсиониране в специалните ведомства се запазва. От ведомство подчертават, че се предлага да бъде въведена минимална възраст за пенсиониране, диференцирана за различните длъжности, което ще се обсъжда с ресорните ведомства и синдикатите.

Припомнят и, че за това има препоръки на Съвета на Европейския съюз от 2013 г. и 2014 г. Най-ниска е възрастта за пенсиониране в системата на Министерствата на отбраната, вътрешните работи и правосъдието, се посочва още в съобщението. Няма и изискване за минимална възраст, а само за 27 години осигурителен стаж, 18 от които в системата на ведомствата. Служебният кабинет ще остави решението на следващото редовно правителство, подчертават от министерството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?