Полицаи, военни, надзиратели и пенсионери готвят мащабен протест

Искат оставката на Христосков и запазване на ранното пенсиониране

Сн. БГНЕС

Полицаи, военни, надзиратели в затворите, пенсионирани служители на специалните служби и други ще излязат в събота на протест в столицата с искане за оставката на служебния социален министър Йордан Христосков и срещу липсата на диалог при обсъждането на засягащите ги промените в осигурителната система.

Шествието ще започне от градинката пред Централна баня и ще стигне до сградите на Министерство на труда и социалната политика и президентството. Полицаите, военните и надзирателите бяха силно раздразнени от искането на социалния министър Йордан Христосков да бъде въведено и изискване за възраст при пенсионирането им.

Според Синдикална федерация на служителите в МВР, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) и други организации от сектора така той е нарушил социалният диалог и колективното договаряне.

"Всякакви обсъждания на темата и вземане на решения по нея са се състояли не само без участието на професионалните организации на служителите в сектор "Сигурност", но и без те да бъдат информирани. По този начин се създава порочна практика, която ощетява не само служителите, но и създава риск за националната сигурност", посочиха от организациите.

Те се обявяват за незабавно прекратяване на всякакви действия по промени в осигурителната система. В момента военни, полицаи и други се пенсионират само с изискване за 27 години стаж, от които 18 години да бъдат към съответните институции.

Председателят на офицерска легия ”Раковски” Иван Милов съобщи, че и военните ще подкрепят протеста с присъствие. Председателят на синдикат "Отбрана" към КТ "Подкрепа" Тодор Воденов обаче каза пред Mediapool, че организацията няма да подкрепи събитието, тъй като настоява проблемите в МО, МВР, с държавните служители и други да се разглеждат съвместно и да се решават заедно.

Правителството на ГЕРБ въведе пенсионна възраст за армията, но кабинетът на Пламен Орешарски я отмени, след като БСП обеща това в предизборната кампания. На този фон исканията на тогавашния социален министър Хасан Адемов да се въведе възраст и за полицаите не срещнаха разбиране.

Служебното правителство обаче трасира пътя за обсъжданото от години прекратяване на ранното пенсиониране като прие план за мерки в отговор на препоръките от Европейската комисия.

Силно непопулярното решение обаче трябва да бъде санкционирано и от следващия парламент.

Споделяне

Още по темата

Още от България