Полицаите биячи от клипа пред МС няма да охраняват протести

Полицаите биячи от клипа пред МС няма да охраняват протести

Служителите на МВР, заснети как удрят и ритат арестувани зад колоните на Министерския съвет, са установени, съобщи вътрешното ведомство. Те няма да бъдат изпращани да охраняват протестите, докато проверката по случая не приключи.

Действията им се разследват от специално назначена комисия, твърдят още от МВР. Започнала е дисциплинарна проверка.

"Комисията е изискала и анализирала необходимите материали, като в хода на проверката е установила полицейските служители, заснети във видеоматериала. До приключването ѝ същите няма да изпълняват задължения по обезпечаване на обществения ред. Продължава активното събиране на доказателства за изясняване на фактическата обстановка, като в рамките на следващата седмица резултатите ще бъдат оповестени", пише в съобщението.

Полицаите бяха заснети да бият арестувани миналия петък. Впоследствие се разбра, че един от пострадалите е Евгени Марчев – студент по право в Хага. Родителите му разказаха, че синът им е бил пребит, а след това цяла нощ е държан в Трето районно. Закаран е в болница едва сутринта, въпреки че през нощта три пъти е губил съзнание. В "Пирогов" на Марчев бе поставена диагноза комоцио. Няколко дни по-късно младежът сам си тръгна от болницата, въпреки лекарската препоръка да остане. В "Пирогов" той бе под постоянна полицейска охрана.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?