Полицаите искат среща с Борисов, плашат със съд и протести

Полицаите искат среща с Борисов, плашат със съд и протести
Синдикална федерация на полицаите изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов с искане за лична среща с него, тъй като той познава отлично системата, а ръководството на МВР демонстрира нежелание за реален диалог и промени. Освен това служителите на реда имат 11 искания, свързани с възнагражденията и работата им.

На първо място синдикатите настояват шефовете на МВР да ги приемат като равноправен партньор. Дават двумесечен срок за подобряване на материално-техническото и финансово – ресурсно обезпечаване на дейността на полицаите.

В синдиката едва ли не си дават сметка, че последното няма как да се случи, тъй като в бюджета за тази година такива пари няма.

Обикновено след всяка среща между синдиката с политическите и професионални началници и двете страни демонстрират добро отношение една към друга и говорят основно за започването на поредния диалог. Този "диалог" обаче явно за нищо не служи, тъй като полицаите редовно се оплакват, че исканията им не се изпълняват. Това положение продължава повече от година, след първото пушене под министерския кабинет в градинката на "Св. Седмочисленици".

"Декларираното желание от страна на новото политическо и професионално ръководство на МВР за активен диалог и за съвместна работа със синдикалните организации за решаване на поставените от нас проблеми ни даде краткотрайна надежда, че промяната в МВР може да се превърне в реалност. Формалната заявка за диалог и съвместна работа от страна на МВР за решаване на социалните и професионални проблеми на служителите затвърждава убеждението у нашите членове, че формите на комуникация с ръководството на министерството са неефективни и безплодни", казват полицаите.

Те алармират, че се влошава професионалното и социално-икономическо им положение и липсват индикации за повишаване на обществения им статус и престиж, което допълнително ги демотивира.

"От страна на МВР се превърна в практика да се оказва натиск върху синдикални членове, изразяващ се в необосновани проверки, наказания, премествания и прекратяване на служебните правоотношения, като особено силно това се проявява към настоящия момент в ГДБОП", продължава писмото.

Продължават некоординираните опити за промяна на архаичната и противоречива нормативна уредба в МВР. Ръководството на МВР продължава да прилага утвърдената политика на непрозрачност и информационно затъмнение спрямо своите служители по отношение на предприеманите промени, съобщават служителите на реда.

Полицаите се оплакват от двойния стандарт, който се прилагал към служителите и дори към цели структури "в зависимост от близостта до определен ръководен служител". Настояват за прекратяване на субективното и необосновано преназначаване на служители от едно структурно звено в друго. Искат да започне активно прилагане на заложените в НК, НПК и ЗМВР мерки за защита на служители на МВР. Обявяват се за промяна в ЗМВР, която да гарантира функционален имунитет на синдикални членове, участващи в синдикалните ръководства и управителните органи на профсъюза.

На дневен ред отново е извънредният труд (включително в почивни и празнични дни и през официални празници), увеличаване на средствата за вещево доволствие (консумативи, дрехи и обувки – бел.ред.), като оборудването и екипировката на униформените служители да съответства на стандартите на ЕС в тази област. Към това искане спада и двойно увеличаване на парите за храна.

В заключение синдикалистите заявяват, че ако не получат "сериозни гаранции за разрешаване проблемите, си запазват правото да предприемат всички допустими стъпки за защитата на професионалните и социални интереси на нашите членове, включително и да потърсим решение на проблемите в съда и Комисията за защита от дискриминация и да поставим исканията си пред компетентните органи на Европейския съюз". Нови протести също не са изключени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?