Полицаите излизат на протест заради 25-те стотинки за нощен труд

Полицаите излизат на протест заради 25-те стотинки за нощен труд

Полицаите излизат на пореден протест с искане за увеличение на парите за нощен труд. В момента служителите на МВР получават по 25 стотинки на час. Искането им е парите да се увеличат поне до 1 лв.

Протестът ще е на професионалния празник на полицията на 5 юли. Ситуацията силно напомня лятото на 2017 г., когато синдикатите пак организираха протест на 5 юли. Тогава на паметника на Незнайния воин официалните лица отбелязваха празника, а на площада пред парламента полицаите протестираха за по-високи заплати.

Напрежението около заплащането на нощния труд започна преди няколко месеца. В края на миналата година ръководството на МВР имаше намерение да вдигне парите на 50 стотинки на час. Такъв проект на заповед на вътрешния министър Младен Маринов дори бе пусната за обществено обсъждане. Малко по-късно обаче се появи нова заповед, която бетонира 25-те стотинки.

"При първоначалното публикуване на проекта бяха определени по-високи размери на допълнителните възнаграждения за полагане на труд през нощта от 22,00 до 6,00 ч. и за времето на разположение. След направения отново разчет на утвърдените средства в бюджета на МВР за 2019 г. за разходи по показател "Персонал", се установи, че към този момент това няма да бъде възможно", бяха мотивите.

"Дадохме шанс от повече от година и половина на държавните мъже в диалог да се вземе правилното решение. Решихме с тези протестни действия, които ще започнат в петък, да дадем тласък на преговорите", заяви председателят на полицейския синдикат СФСМВР Валентин Попов.

Заместникът му Илия Кузманов пресметна, че за дежурство по охрана на границата един служител получава 2 лв. В същото време шезлонг на морето струва 30 лв.

Увеличение може да има, но чак догодина, каза в отговор вътрешният министър Младен Маринов.

"Заплащането е малко, но е въпрос на възможности и на бюджет. При наличие на средства, това може да бъде коригирано, евентуално след преговори за бюджета другата година", заяви той.

Не е ясно колко време ще продължат протестите. Досегашната практика сочи, че управляващите първоначално твърдят, че пари няма, но намират, когато протестите ескалират.

По такъв начин се развиха събитията в началото на 2018 г. Тогавашният вътрешен министър Валентин Радев твърдеше, че пари за увеличение на заплатите няма. След като полицаите заплашиха да протестират през цялото европредседателство, премиерът Бойко Борисов спешно нареди да се отпуснат 100 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България