Полицаите канят Терзийски на протест за заплати

Христо Терзийски, Снимка: БГНЕС

Протестиращите за по-високи заплати полицаи канят вътрешния министър Христо Терзийски на среща по време на националния им протетс в неделя. Поканата бе отправена от най-големия синдикат в МВР – СФСМВР.

"Уважавайки желанието Ви да обсъдите в максимално широк и представителен кръг поставените от СФСМВР въпроси за повишаване на основните месечни възнаграждения, Ви кани на директна среща със служители на поверенето Ви министерство и доскорошни Ваши колеги", пишат от синдиката.

Предложението идва няколко дни след неуспешни преговори между ръководството на силовото ведомство и СФСМВР в понеделник. Тогава на синдикатите бе заявено, че заплатите няма да се повишат с повече от планираните за догодина 10%. Ден след това обаче бе проведена среща с друг синдикат от системата – "Огнеборец". След нея бе съобщено, че лично премиерът Бойко Борисов се е ангажирал с увеличение от 15%.

Междувременно от СФСМВР отказват да отменят планирания си за неделя национален протест. Полицаите настояват за по-голям скок на заплатите. Един от аргументите им е, че в началото на септември кабинетът разреши на над 30 различни администрации да увеличат заплатите си с до 30%. Аргументът е, че са участвали в овладяването на кризата с коронавируса.

В отговор служителите на МВР заявиха, че са обидени, защото от началото на епидемията са непрекъснато на първа линия. Досега само част от тях са получили по 600 лв. награда. Затова протестът им е под наслов "На коя линия е МВР".

Споделяне

Още по темата

Още от България