Полицаите настояват да се пенсионират на 50 години, а чиновниците в МВР – на 53

Полицаите настояват да се пенсионират на 50 години, а чиновниците в МВР – на 53

Полицаите, които работят на терен, да се пенсионират на 50-годишна възраст, а всички останали служители в системата на МВР – на 53. Това предлага най-големият полицейски синдикат у нас - Синдикалната федерация на служилите в МВР.

Председателят на синдиката Валентин Попов заяви в събота, че това ще е позицията на федерацията, която ще бъде отстоявана пред правителството.

За тези, които са работили на терен, а след това са преминали на друг пост във ведомството, синдикатът предлага да има компенсация. Отработеното време от т.нар. "първа категория", ще се преизчислява и ще се приспада от годините за пенсиониране.

Синдикатът предлага и гратисен период до 2018 година.

Сега предлаганата от вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин реформа предвижда работещите в силовите ведомства  да се пенсионират на 52 години и 10 месеца от следващата година, като тази възраст да расте с по два месеца годишно до достигането на 55 години. В момента военните, полицаите, работещите в ДАНС, НРС и НСО се пенсионират при 27 години стаж, от които две трети или 18 години в системата, без изискване за възраст. За 1163 души, навършили необходимия стаж до края на тази година, се предлага тригодишен гратисен период и те ще могат да се пенсионират по сегашните правила без изискване за възраст до края на 2018 година.

Очаква се до края на деня да има решение за това дали синдикатът ще излезе на протест, съобщи БТА.

Очаква се кабинетът да приеме пакета с пенсионни промени на заседанието си в сряда, като преди ден стана ясно, че са договорени отстъпки за работодатели и синдикати, за да подкрепят реформата. Планира се двойно по-малък от предвиждания ръст на осигуровките и по-ранно от предвиденото пенсиониране на категорийните работници.

Все още не е ясно дали кабинетът ще склони да направи отстъпка и за работещите в силовите ведомства.

Споделяне

Още по темата

Още от България