Полицаите няма да протестират до изборите

Служителите на МВР искат граждански контрол във ведомството

Полицаи излязоха да "празнуват" в парка "Заимов" в София сн.БГНЕС

Полицаите спират с протестите до провеждането на парламентарните избори. “За нас пиенето на вода и пушенето на цигари приключи”, обяви Валентин Попов, председател на синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) пред събралите се колеги в столичния парк “Заимов”.

Мястото е избрано символично, защото преди четири години около 15 000 служители на МВР се събраха тогава на най-големия полицейски протест, предаде БТА. Днес бяха многократно по-малко, като според агенция “Фокус” са дошли около стотина полицаи.

Не протестираме, а само празнуваме и отбелязваме тази дата, заявили полицаите, предаде БТА. Те развяваха националния флаг под звуците на народни песни. На транспарант, на който е изобразен трикольорът на България, както и знамето на Европейския съюз, пише "И ние имаме права, Европа е и за нас".

Събрали сме се за да покажем какво очакваме както от служебния министър на вътрешните работи, така и от следващото правителство, заяви Валентин Попов.

Заплащане на нощния труд и този в почивните дни иска полицейският синдикат.

"Ще продължаваме да искаме и отпадане на тази част от закона за МВР, която не ни позволява да сключваме съюз със синдикални организации", заяви още Валентин Попов.

Вече се водят разговори със служебния министър Петя Първанова относно едностранното прекратяване на споразумението от страна на МВР със синдиката (СФСМВР). Според федерацията на служителите на реда трябва незабавно да бъде подписано споразумение от служебния министър на МВР за социално партньорство със СФСМВР.

Установяване на граждански контрол в МВР чрез назначаването на зам.-министър, е друго искане на полицейския синдикат.

В петък премиерът Марин Райков назначи за зам.-министър на МВР Филип Гунев от Центъра за изследване на демокрацията. Неправителствената организация е работила с различните ръководства на МВР по време на прехода.

Споделяне

Още от България