Полицаите откриват европредседателството с протест

Според вътрешния министър кабинетът вече е направил необходимото

Един от билбордовете на СФСМВР, поставен, за да се вижда от пътуващите към НДК чужди делегации: "Служителите в МВР са по-ниско платени в сравнение с техните колеги в ЕС. Тяхната основна заплата е само 340 евро". Сн.: E-vestnik

Пореден полицейски протест ще посрещне първите чуждестранни делегации за официалното откриване на българското европредседателство на 11 януари в София, обявиха във вторник от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

След като синдикатът постави няколко билборда по основния маршрут на европейските дипломати от летището до НДК, на които се съобщава, че българските полицаи получават основна заплата от по 340 евро, протестиращите планират и две нови инициативи.

Между 16.30 и 17.00 часа на 11 януари членове на СФСМВР ще "посрещат" делегациите с винили на кръстовището на бул. "Брюксел" и бул. "Цариградско шосе" и на кръстовището на Орлов мост.

Протестните действия ще продължат и в 18.15 часа в района на Народния театър "Иван Вазов", където ще е официалната церемония по предаването на председателството на Съвета на ЕС на България. Както обявиха преди празниците, полицейските синдикати все още настояват за увеличение на всички заплати в МВР с поне 15%, както и за спешни поправки във ведомствения закон, които да подобрят социалното положение на служителите.

Следващият полицейски протест е планиран за 25 януари, когато в София ще се проведе срещата на вътрешните министри от ЕС. Демонстрацията е предвидена за 11.00 часа в района на НДК, въпреки засилените мерки за сигурност, които планира ръководството на МВР.

От СФСМВР обявиха, че действията им няма по никакъв начин да възпрепятстват работата на колегите им, ангажирани с опазването на реда по време на председателството. Позицията на вътрешния министър Валентин Радев пък "омекна" през последните месеци и той вече признава правото им на протест, както и че исканията им са справедливи.

В опит да подобри диалога с протестиращите си служители, министърът дори издейства 13-а заплата от 480 лв. на човек, каквато не е била давана от години в МВР. Освен това Радев подписа преди празниците и нов колективен трудов договор със синдикатите, гарантиращ продължаване на социалните преговори и правото на синдикална защита на подчинените му.

Във вторник обаче той отново "втвърди" позицията си, коментирайки,ч е се опитва да бъде толерантен, но според него правителството вече е направило необходимото, за да бъдат удовлетворени исканията на подчинените му.

Радев за пореден път припомни, че в края на годината са дадени допълнителни 20 млн. лева за бонуси от по 480 лева в системата, а сега започва изплащането на между 3 и 12%, т.е. между 30 и 55 лева, като ще се стимулират най-работливите.

"Искат нов закон за МВР, със сигурност ще има промени в закона, той непрестанно се променя, усъвършенства се", добави вътрешният министър.

По думите му общо над 48 млн. лева са раздадени допълнително към заплатите, добавени са и тези 20 млн. лева в края на миналата година. Преди това за дрехи бях изплатени други над 17 млн., а от тази година са отпуснати и 55 млн. за повишаване на заплатите, което вече бе обнародвано в Държавен вестник.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?