След като МВР поиска поредна финансова инжекция

Полицаите пак готвят протести за по-високи заплати

Униформените настояват и за вдигане на забраната да получават странични доходи

Полицаите пак готвят протести за по-високи заплати

Едва няколко дни, след като стана ясно, че МВР иска поредна актуализация на рекордния си бюджет от близо 1 млрд. лева, най-големият синдикат в силовото ведомство обяви в понеделник за пореден път протестна готовност.

Основната причина очаквано е неизпълненото от края на 2008 г. (когато започнаха първите масови събирания на униформени – бел. ред.) обещание за увеличение на полицейските заплати с 25%.

От Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) вече настояват и на колегите им да бъде разрешено да получават странични доходи, т. е. в свободното си време да могат да работят частно. Публична тайна е, че въпреки изричната забрана за това много полицаи от години заработват допълнително като охранители.

"Това предложение е продиктувано от лошото материално състояние на служителите и факта, че настъпилите промени в това отношение през последните години, са влошили положението на служителите в системата. От СФСМВР напомнят на министъра, че има много добри практики в страни членки на Европейския съюз, в които получаването на допълнителни доходи е държавна политика и е законодателно уредено", се казва в официална позиция на профсъюза, разпратена до медиите.

Синдикалистите искат и "изпълване с реален смисъл на термина физическа неприкосновеност" в Закона за МВР (ЗМВР)", като посочват, че в момента забраната за посегателство над полицай "би могла да се определи като законова забрана за влизане във физически контакт със служител на МВР". Това според федерацията обаче води най-често до глоби от по 200-300 лева за нападателите, вместо до по-тежки санкции.

За пореден път се настоява и за ограничаване на извънредния труд в силовото ведомство, който се компенсира с допълнителен годишен отпуск, вместо с пари. "Решението на този проблем може да се търси в две посоки – в ограничаване на извънредния труд до време, за което ЗМВР позволява да бъде компенсиран, или премахване на ограниченията за компенсиране на извънредния труд", пише още в съобщението.

От ръководството на МВР вече неведнъж обявиха, че няма как служителите му да бъдат обезщетявани за извънредните си часове на работа, тъй като имат редица други социални придобивки. По тази причина синдикалистите заведоха дело пред Комисията за защита от дискриминация, което все още е висящо.

От организацията отбелязват, че вече е насрочена среща за обсъждане на въпросните искания в сряда и, че "очакват реални резултати от преговорния процес през месец септември".

"В случай, че резултатите от двустранните преговори не удовлетворяват СФСМВР, те са

готови да предприемат протестни действия, съгласно правото им по ЗМВР и споразумението им с министъра на вътрешните работи. Основните мотиви за поставяне на този ултиматум от страна на Федерацията пред ръководството на МВР е, че в последните 3 години се обещават законодателни промени, които все още са в процес на обсъждане. От СФСМВР заявяват, че нямат време, желание и възможност да провеждат преговори още 6 месеца, тъй като е наложително техните искания да бъдат отразени в бюджета на МВР за 2013 г.", заявяват от полицейския профсъюз.

На този фон военното министерство вече обяви, че смята да увеличи заплатите на служителите си. Според анонсите на политическото ръководство, които до този момент не са съпроводени с каквито и да било разчети, заплащането трябва да се коригира в посока нагоре от началото на следващата изборна 2013 година.

Военните бяха получили обещание за повече пари и миналата година, но тогава военният министър Аню Ангелов не изпълни обещанието си да раздаде бонуси. До нелепата ситуация се стигна, след като бе решено парите за бонуси, осигурени от икономии, да се пренасочат към заплащане на нова техника.

Заплатите на военните не са вдигани през последните три години, но предишният военен министър Николай Цонев направи това на няколко пъти и така войниците взимат най-малко около 700 лева при средна работна заплата за страната от 758 лева.

За разлика от военните и полицаите обаче чиновниците се зарадваха на малко повече пари.

От началото на този месец държавните ведомства трябваше да увеличат заплатите средно с 20% с пари от икономии, както и от такси, глоби и концесионни възнаграждения. С новия модел на заплащане в държавната администрация раздаването на тези средства под формата на бонуси отпадна и беше въведено заплащане от 70% твърда заплата и до 30% бонуси при добре свършена работа.

Споделяне

Още по темата

Още от България