Полицаите пак заплашиха с "предупредителни протести"

Униформените скачат и срещу новите промени в Закона за МВР

Полицаите пак заплашиха с "предупредителни протести"

Малко повече от три месеца след безпрецедентните полицейски блокади в цялата страна, от служителите на МВР отново заплашиха да организират "предупредителни протести" срещу опитите за прокарване на административна реформа в силовото ведомство.

Поводът е внасянето на проекта за промени в Закона за МВР (ЗМВР) в парламента. Предложенията, разработени от екипа на министър Румяна Бъчварова, предвиждат обезщетенията на пенсиониращите се в МВР да бъдат намалени от 20 на 12 заплати, както и свиване на годишния отпуск от 30 на 25 дни. Застъпена е и идеята на предшественика на Бъчварова Веселин Вучков всички служители без полицейски или пожарникарски функции да работят по условията в Закона за държавния служител.

Това представлява смекчен вариант на идеите, лансирани "на тъмно" през държавния бюджет от финансовия министър Владислав Горанов в началото на ноември м.г. Те щяха да лишат служителите в сектор "Сигурност" от допълнително заплащане за прослужено време, както и да намалят обезщетенията за напускащи системата наполовина, а годишният отпуск – от 30 на 20 дни.

От Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) обявиха в понеделник, че още през тази седмица могат да се очакват "предупредителни протести", организирани от техни колеги. Униформените планират и национална демонстрация в София между първо и второ четене на законопроекта в парламента.

Причината за недоволството на синдиката е, че в началото на януари ръководството на МВР им е предоставило друг вариант на предложенията, който съществено се различавал от приетия впоследствие от Министерския съвет. От СФСМВР възразяват остро срещу липсата на реален диалог, както и срещу част от конкретните идеи за реформа – намаляването на обезщетенията при пенсиониране от 20 на 12 заплати, намаляването на отпуските и създаването на отделна агенция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Към позицията на СФСМВР се присъедини синдикатът "Огнеборец", обявявайки стачна готовност заради готвеното ограничаване на социалните права на колегите им.

"Личният състав на МВР е подложен на работа в тежки условия, с големи температурни амплитуди при наличие на отровни газове, взривни материални радиоактивни вещества, при това с голяма интензивност на физическо и психическо натоварване. Освен това честото вредно въздействие на част от условията на труд нямат и пряко непосредствено проявление, а имат акумулативен ефект", коментира синдикалният лидер Венцислав Станков.

Освен тези промени управляващите предлагат като антикорупционна мярка да се предвиди възможност за проверка на обстоятелствата, които служителите на министерството описват всяка година в декларациите си за имущество и доходи.

Основният приоритет на законопроекта е да прокара идеята на Бъчварова за изваждане на несвойствени за МВР административни услуги от ведомството в ново държавно предприятие с наименование "Център за предоставяне на услуги". Идеята е приходите от таксите да отиват директно в бюджета на министерството, а не, както сега – в републиканския бюджет.

Специалната куриерска служба пък ще бъде ликвидирана като структура на МВР, а служителите ѝ ще бъдат преназначени в Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). Законопроектът предвижда още ГДБОП да може да извършва разследвания за трафика на мигранти и на каналджии. Досега службата имаше правомощия да разследва само трафик на хора с цел сексуална или трудова експлоатация.

Споделяне

Още по темата

Още от България