Полицаите планират протест за заплати на професионалния си празник

СФСМВР изрази разочарование от изявленията на вътрешния министър

Полицаите планират протест за заплати на професионалния си празник

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) планира протест с искане за увеличение на заплатите в системата навръх професионалния празник на полицията – 5 юли.

Това стана ясно от думите на зам.-председателя на най-големия полицейски синдикат Генадий Тенев. Официално това решение предстои да бъде взето през идния уикенд, когато ще се проведе заседание на Управителния съвет на федерацията.

Както е известно, според Закона за МВР (ЗМВР) полицаите нямат право да участват в ефективни стачни действия. Практиката е тази забрана да бъде заобикаляна с провеждането на събирания и шествия, с които служителите на силовото ведомство изразяват символично недоволството си.

От началото на месеца СФСМВР обяви ултиматум на вътрешния министър Валентин Радев – заплатите на полицаите да бъдат увеличени с 15 – 20% от 1 юли, за да не се стигне до протестен "взрив" в системата.

Миналия четвъртък зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов свика извънредно заседание на Съвета за социално партньорство, след което с шефа на синдиката Валентин Попов изненадващо обявиха изключително сближените си позиции по трите основни искания на полицаите – по-високи възнаграждения, ново униформено облекло и пореден ремонт на ЗВМР.

Само ден по-късно обаче, министър Радев ревизира изцяло обещанията, поети от заместника му, заявявайки пред медиите, че не е доволен от постигнатия консенсус във ведомствения социален съвет, "защото са започнали да си говорят не за това, за което аз ги помолих на първото заседание, а моята молба към синдикатите беше следната – дайте ми аргументи, защо искате или на кого, ако говорим за заплати, или ако имате други някакви искания, които са извън това".

"Първо, за кое МВР говорим, т.е. за кои служители? Има едни, които са на терен. Очевидно там няма кадри. Никой в момента, или малко са хората желаещи да отидат полицаи на терен – по-малко са. Всички искат да стават инспектори с висше образование, офицери – и някъде там кандидати много. Ниските звена – там е големият недокомплект. Има дисбаланси – синдикатите го виждат и казват. Аз също го виждам и казвам – да, вероятно една от причините са заплатите. И следва вторият въпрос – кога ще ги повдигате тези заплати, точно на тях ли, как да стане, вътре ли ще стане това или държавата ще даде пари за целия сектор – това се обсъжда и в Консултативния съвет за национална сигурност също", заяви още Радев в петък, с което предизвика нова закана за протести от полицейския синдикат.

В понеделник СФСМВР разпространи и подробно становище за изявленията на министъра, въпреки че в събота той все пак намекна, че ще се търсят начини за вдигане на заплатите в системата, посочвайки, че "аз отговарям за тази система и искам моите хора, полицаите, да имат добри заплати – ще направя необходимото, но в диалог с другите сектори".

"Реакцията на министър Радев към Съвета за социално партньорство в МВР буди най-малкото недоумение, тъй като съгласно Закона за Министерството на вътрешните работи "Съветът осъществява социалния диалог, като разрешава въпросите, свързани с трудовите и служебните отношения и със социално-икономическите права и интереси на служителите, в дух на сътрудничество, взаимни отстъпки и зачитане интересите на всяка от страните". Със своето изказване министърът на вътрешните работи показва, че или не е запознат с функциите на Съвета за социално партньорство, или не смята да се съобрази с основни принципи на демократичната държава – като този за равнопоставеността на партньорите в социалния диалог", написаха от федерацията в понеделник, визирайки думите на Радев в петък.

Според синдикалистите министърът е показал, че "не се чувства обвързан по никакъв начин" с решенията на Съвета за социално партньорство.

"Нещо повече, министърът с лека ръка задраска постигнатия в Съвета консенсус по три изключително важни за служителите въпроса – увеличението на заплатите и обвързването им със социално измерим показател, решаването на проблема с компенсиране на служителите, неполучавали с години униформено облекло и необходимостта от нов закон за МВР. Аргументите на Федерацията по тези въпроси са внесени писмено в Съвета за социално партньорство и ако министърът не е запознат с тях, проблемът очевидно не е у СФСМВР."

По тази причина от синдиката заключват, че този формат за преговори с ръководството явно не е подходящ и канят Радев лично да присъства на следващото заседание на съвета. Уточняват и, че всеки опит с тях да разговаря човек с по-нисък ранг от министъра, ще бъде приет "единствено като опит за отлагане и протакане". От федерацията припомнят, че са поискали среща с министъра с писмо от 12 юни, но все още няма отговор.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?