Полицаите плашат с "взрив" в системата, ако не им вдигнат заплатите с 15%

Поводът е планирано орязване на парите за сигурност с 300 млн. лв.

Полицаите плашат с "взрив" в системата, ако не им вдигнат заплатите с 15%

Най-големият полицейски синдикат за пореден път заплаши с масови улични протести, ако заплатите в МВР не бъдат увеличени незабавно.

Повод за острата позиция на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) е планираното от финансовия министър Владислав Горанов орязване на бюджета на силовото ведомство с 300 млн. лв. от догодина.

До момента подобно намерение не е коментирано официално нито от Горанов, нито от друг член на правителството. То обаче е видно в средносрочната бюджетна прогноза за 2018 – 2020 г., която предвижда с 300 млн. лв. по-малко за вътрешен ред и сигурност, отколкото планираните за т. г.

"Позицията на СФСМВР е, че бюджетът на министерството за 2018 г. не само не трябва да бъде намаляван, а да бъде увеличен сериозно. Крайно необходимо е да бъде актуализиран и бюджета на МВР за 2017 г. Като това са само част от спешните мерки, които трябва да се предприемат, за да се гарантира сигурността на българските граждани", заявяват от полицейския профсъюз по повод проведения тази седмица Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС), на който бе решено средствата за отбрана да достигнат до 2% от БВП до 2024 г.

Полицаите отбелязват, че макар след заседанието при президента да са се чули мнения, че има недостиг на кадри в сектор "Сигурност", никой не е опровергал официално информацията за орязването на парите за вътрешен ред от 2018 г. Намерения, които според СФСМВР "могат да "взривят" системата за сигурност".

"Необяснима е липсата на реакция на тези изказвания и намерения на финансовия министър от страна на ресорния министър и народните представители в парламентарната комисия по обществен ред и вътрешна сигурност. Именно те би следвало да са запознати с огромното напрежение в системата за сигурност и да са наясно, че не можеш да говориш за бюджетни съкращения на фона на заявените намерения за увеличаване броя на заетите в МВР, предстоящото председателство на Съвета на ЕС и спешната нужда от увеличаване на заплатите на служителите. Изключително рисково е да се говори за намаляване на бюджета на министерство, в което служителите не само и сами си купуват всички консумативи, но и униформите", продължава позицията.

От СФСМВР настояват заплатите в силовото ведомство да бъдат увеличени с 15% от 1 юли, както и да бъдат прекратени "всички експерименти (в т.ч. и говорене за подобни) в МВР".

"Ако това не се случи, съвсем скоро ще се срещнем с народните представители пред тяхното работно място. Бяхме принудени да проведем подобна среща през ноември 2015 г. и тя отново беше провокирана от мерките и вижданията за реформа на министър Горанов. СФСМВР искрено се надява представителите на управляващата коалиция да покажат националноотговорно поведение и да докажат, че сигурността на гражданите на Република България е реален приоритет, а не популизъм", завършва декларацията на полицейския синдикат.

От финансовото министерство неофициално коментираха пред Mediapool, че съкращаване на средствата за вътрешен ред и сигурност с 300 млн. лв. всъщност не било планирано, а се получавало така заради европомощта за охрана на външната граница на ЕС от 160 млн. евро, която е заложена в прогнозата за 2017 г., но не и за следващите години. Както е известно, въпросните евросредства са заделени за нуждите на България, но до момента страната ни е усвоила едва около 1% от тях.

Полицейският синдикат се намира в почти перманентно състояние на протестна готовност от 2015 г. насам, когато предишният кабинет на Бойко Борисов опита да прокара "на тъмно" едноличното решение на финансовия министър Горанов за промени в бюджета за 2016 г., които щяха да лишат служителите в сектор "Сигурност" от допълнително заплащане за прослужено време, както и да намалят обезщетенията за напускащи системата наполовина, а годишният отпуск – от 30 на 20 дни.

Тогава това предизвика масови полицейски протести в цялата страна, като се стигна дори до блокиране на основни пътни артерии. Така униформените принудиха управляващите да се откажат от плановете си, а впоследствие бившият вътрешен министър Румяна Бъчварова прокара смекчен вариант на реформата, с който се очакваше да спестява годишно около 65 млн. лв. от разходите на МВР.

След като идеите ѝ бяха приети от парламента обаче, в министерството се надигна нова вълна от недоволство, защото се оказа, че промените са довели до аномалии в заплащането на служителите с полицейски и пожарникарски функции, така че някои от тях получават много по-малко от тези, които работят на бюро.

Споделяне

Още по темата

Още от България