Полицаите получиха помагало за подслушване

Полицаите получиха помагало за подслушване

Съдилищата са станали значително по-внимателни при разглеждането на исканията за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) от органите на МВР, което е увеличило отказите за подслушване. Това стана ясно от статистика, представена в петък от вътрешния министър Румяна Бъчварова.

От общо 1096 искания за разрешаване на СРС за първите шест месеца на година отказите са 131. Това са над 10% откази при положение, че в предишни години съдилищата буквално разрешава 99% от всички искания.

Заради множеството нарушения, ръководството на МВР е написало и наръчник за изготвяне на исканията за СРС за нуждите на полицията. "Помагалото" е съгласувано с прокуратурата. Според Бъчварова основната причини за отказите са липсата на данни за извършено умишлено престъпление, недостатъчни аргументи или неправилно изписване на искането.

Вътрешният министър обясни, че непрекъснато се провеждат обучения за прилагането на Закона за СРС. Общо 4300 души в системата на МВР имат правомощията да искат да подслушват. Вече са завършили обученията на ръководния състав.

Министърът допълни, че акцентите в обученията са свързани с основанията за искане на СРС, мотивирането на исканията, както и последващото унищожаване на вече събраните данни.

Споделяне

Още от България