Полицаите приключиха с уличните протести срещу пенсионната реформа

Сн.Архив

Недоволните полицаи, пожарникари и служители на затворите приключиха с уличните протести срещу пенсионната реформа, но ще продължат да търсят правата си като сезират институциите, включително и Европейската комисия. Това обявиха от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

На последния им уличен митинг се събраха около стотина полицаи пред храм-паметника "Св. Александър Невски" в София.

Под мотото "Съсипвайки нас, убиват вас" те искаха оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова и на началника на пожарната Николай Николов, който по това време гасеше пожара над Рилския манастир.

Поводът за днешния протест бяха  прекъснатите преговори с ръководството на МВР по проблемите на специализираната полицейска операция по границата с Турция и полагания от служителите извънреден труд, който МВР няма средства да изплати.

"Това не са реални преговори, а опит на политическото ръководство да спечели време, като симулира активност, без да се постигнат реални резултати", обявиха от полицейския синдикат.

Служителите на МВР са недоволни от пенсионната реформа и настояват за тригодишен гратисен период.

Протестиращите искат и структурни промени основно в главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Синдикалната федерация на служителите в МВР призовава премиера Бойко Борисов да разгледа по-внимателно това, за което "неговите колеги" са вече 44 дни на площада, каза днес председателят на синдикалната организация Валентин Попов.

По думите му от синдиката са смятали, че проблемът ще може да се разреши на ниво МВР, но това не се е случило. Системата прави всичко възможно да отблъсне всичко качествено и мислещо от себе си, каза Попов. Той добави, че ударите, които системата на МВР и управляващите я политици нанасят върху нея, се отразяват върху гражданите.

Попов заяви, че МВР не е в състояние да осигури базисната потребност на хората - сигурността, и добави, че протестиращите полицаи ще започнат да показват какво става вътре в системата. Той призова българите да се обединят, защото по думите му "обединеният народ не може да бъде победен".

Протестиращите поставиха каски на площада пред храм-паметника, за да покажат опасността системата да остане без кадри. Те заявиха, че вече са на изчезване, а професията спасител ще си отиде след реформите.

Няма опасност МВР да остане без кадри. Българската полиция е най-многобройната в целия ЕС на глава от населението. Освен това напливът за нови полицаи винаги е бил голям.

Споделяне

Още от България